Acasă EVENIMENTE Lecții de viață cu buni Onița. La 90 de ani muncește și...

Lecții de viață cu buni Onița. La 90 de ani muncește și croșetează, dar nu și-a pierdut credința în Dumnezeu. Unde o găsiți în fiecare zi

0

O clujeancă care a fost în Piața Mihai Viteazul a surprins la muncă o bătrânică în vârstă de aproape 90 de ani care vinde diverse lucrușoare pentru clujeni, botoșei, mănuși, plăsuțe, toate croșetate de mâinile ei.

Pe nume Ispas Onița, bunicuța va împlini pe 26 aprilie venerabila vârstă de 90 de ani, dar  nu se lasă și muncește în continuare. Vine în fiecare zi la masa ei din Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, unde are autorizație de 45 de ani.

Despre bunicuța Ispas am aflat că s-a născut în 1933 în localitatea Mănăstireni, dar locuiește în Cluj-Napoca și vine de ani buni să vândă lucrușoarele făcute cu mâinile ei în piață. Ea și-a pierdut soțul, fiica și ginerele, dar a reușit să treacă prin toate necazurile și problemele cu înțepeciune și curaj. 

A trecut prin greutăți și prin Al Doilea Război Mondial, dar nu și-a pierdut credința în Dumnezeu

Este o mare credincioasă și îl poartă în suflet pe Dumnezeu în fiecare zi. Aceasta a oferit o o adevărată lecție de viață extrem de emoționantă.

Cum vrea Dumnezeu numa să am noroc să nu stau pe pat. Asta îmi doresc de la Dumnezeu, să nu se chinuie nimeni cu mine. Să-mi deie Dumnezeu cât s-a îndura. Zile mi-o dat destule, mulțumesc lui Dumnezeu. Și am trecut prin necazuri, greutăți, că mi-o murit fata, mi-o murit ginerele, soțul și am rămas eu și nepoții.

Am prins și Al doilea Război Mondial, am răbdat destulă lipsă și destul amar, foame, frig. Eram acolo izolați. Ne-o luat rușii caii, apoi nemții iară, de nu o mai avut tătuțu cu ce ne aduce. Am avut noroc că am avut cartofi și câte o văcuță, apoi mâncam cartofi cu lapte. M-ai aducea de prin Moldova niște mălai încolțit și mucegăit, dar nu îl puteai mânca. Greu a fost. Timpul războiului nu îl uit niciodată. După aia o venit comuniștii, ne-o luat tot ce am avut. Și uite-mă aici. Născuse măicuța în ’40 un copil și un pic de zahăr nu aveai, un pic de griș. Era la al nouălea copil, eram săraci și amărâți. Greu a fost. 

Amu criză de bani este, îs scumpe toate, dar nu ai ce face, trebuie să ducem așa cum îi, să ne scape Dumnezeu de mai rău, să nu vină un cutremur sau alte necazuri. Știi Dumnezeu ce s-a alege de pruncii ăștia care vin după noi. Să ne ajute Dumnezeu să trecem prin toate. Și să ne rugăm și să nu dușmănim pe nimeni, că toate îs cu îngăduiala lui Dumnezeu”, a spus bunicuța.

Merită ascultată până capăt

„De mai bine de 12 ani o găsesc zilnic în Piața mare din Cluj-Napoca! Îmi zâmbește larg și mă salută de fiecare dată când mă zărește , cu buna cuviință a oamenilor de altădat!

Pe ger, pe caniculă,în ajun de Paște ori Crăciun are mereu ceva de oferit!..o pereche de ciorapi, botoșei pentru cei mici, câte un șorț pentru doamnele ce mai știu să fie femei.

Azi am îndrăznit să o întreb câte ceva!

Mi-a răspuns cu minte clară,zâmbet pe buze și Dumnezeu în suflet!

Așa a ajuns buni Onița la 90 de ani!

PS: vă las pe voi să numărați de câte ori a amintit de Dumnezeu în cele câteva minute cât am stat de vorbă!”, au fost gândurile transmise de clujeanca Valentina Todea pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.