, ,

Liberalul Daniel Fenechiu a pierdut lupta pentru șefia avocaților. S-a evitat politizarea avocaturii

Posted by

În urmă cu două zile, avocații din București și-au ales un nou președinte în persoanal profesorului de drept Aurel Ciobanu.

La aceste alegeri a candidat și vicepreședintele PNL, senatorul Daniel Fenechiu, care a suferit o mare dezamăgire, fiind clasat pe locul doi, la o distanță considerabilă de profesorul Ciobanu.

La numărtoarea voturilor, Aurel Ciobanu a primit 2.138 de voturi, în timp ce avocatul Fenechiu, s-a clasat doar pe locul trei cu doar 1.459 de voturi exprimate.

Prin alegerea lui Aurel Ciobanu, avocatura a fost salvată de la politizare
Prin alegerea lui Aurel Ciobanu, avocatura a fost salvată de la politizare

În urma acestui rezultat, noul decan al Baroului București este avocatul de drept penal și profesor la Universitatea de Drept din București, Aurel Ciobanu.

Alegerea avocatului Ciobanu în funcția de Decan al Baroului București a fost lăudată și de cunoscutul avocat din Cluj, Anatol Pânzaru.

”S-a evitat o politizare a avocaturii. Iar acest lucru este foarte bun”, a declarat Anatol Pânzaru.

S-a încercat un control al SRI

La începutul lunii februarie, mii de avocați din România au protestat public față de un proiect de lege, aflat pe rolul Senatului României, prin care toate comunicațiile acestora cu clienții, urmau a fi făcute printr-un canal criptat, controlat de SRI și STS.

Acest lucru i-a iritat la culme pe avocați, care au semnat o petiție online pentru retragerea acestui proiect.

Senatorul PNL, avocatul Daniel Fenechiu nu a făcut parte din echipa castigatoare.
Senatorul PNL, avocatul Daniel Fenechiu nu a făcut parte din echipa castigatoare.

Era vorba despre crearea unui cloud guvernamental – platforma IT care va găzdui sisteme IT publice centrale în centre de date ale STS, în timp ce securitatea cibernetică va fi asigurată de SRI.

De altfel, în proiectul de lege se preciza că portalul E-UNBR poate migra / se poate interconecta, în mod gratuit, la Cloud-ul privat guvernamental, la solicitarea Consiliului UNBR și cu aprobarea ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României).

Proiectul a fost criticat și de juristul specializat în drept online, Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și internet (ApTI), care atenționează avocații că atunci când apelează la un terț (fie el public sau privat) pentru servicii de securitate informatică, orice interacțiune dintre utilizatori și orice element de sistem informatic va fi posibil monitorizată sau cel puțin analizată de angajați ai serviciilor secrete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *