,

Lista rușinii la o biserică din Cluj. Enoriașii care nu au plătit cultul puși la avizier

Posted by

Un preot din Cluj Napoca confundă biserica unde slujește cu propria lui moșie. Zeci de locuitori din cartierul Mărăști au ajuns la avizier pentru că nu și-au plătit taxa de cult.

Lista rusinii la o biserică din Cluj
Lista rusinii la o biserică din Cluj

Unii pentru că nu vrut, alții poate că nu au avut de unde, toți au ajuns de rușinea cartierului, după ce numele loc a fost pus pe o așa zisă listă a rușinii.

Enoriașii care nu au plătit niciodată taxa de cult li s-a adus aminte exact acest lucru prin mențiunea „nu au plătit-o niciodată”.

Alții care doar sunt restanți cu diferite sume de bani, au fost trecuți la avizier cu acest fapt.

Totul s-a întâmplat la Biserica ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail”, de pe strada Dâmboviței, din cartierul Mărăști. Oamenii susțin că gestul preotului este unul de condamnat, deoarece nu așa se procedează.

”Vremurile de pe timpul comuniștilor cu afișatul la avizier au cam trecut. Fiecare dă bani la biserică, dacă vrea și dacă poate. Gestul preotului este reprobabil”, a declarat unul dintre enoriași.

IPS Andrei: ”voi lua atitudine”

Mitropolitul Clujului a declarat pentru Foaia Transilvană că Biserica Ortodoxă nu percepe taxe de la enoriași.

Înaltul prelat clujean a mai declarat că banii dați de enoriași la biserică sunt donații, și nu taxe pe baza de chitanție, așa cum cred unii preoți.

”Contribuțiile la biserică sunt benevole. Dacă omul se declară ca făcând parte din comunitate, oarecum ar fi și o obligație sufltească să contribuie cu ceilalți locuitori din cartier. În statutul Bisericii, sumele date bisericii sunt donații, nu taxe obligatorii. Voi lua legătura cu preotul de acolo”, a declarat mitropolitul Clujului, IPS Andrei.

La această biserică, preot paroh este Liviu Cozma. Acesta a mai ieșit în evidență și cu alte ocazii.

La referendumul din 2018, preotul Cozma le-a cerut enoriașilor să meargă la vot, adăugând la comunicatul oficial al Bisericii Ortodoxe Române, câteva cuvinte din propria lui gândire, informează Știri de cluj.

1.jpeg

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *