,

Lucruri neștiute despre istoria Canalului Morii. Acesta a fost realizat în secolul al 16-lea

Posted by

Celebrul Canalul Morii care tranzitează orașul Cluj-Napoca se întinde pe o distanță de 7.2 km și are o istorie extrem de fascinantă, pe care vă recomandăm să o citiți în acest articol.

Un membru al grupului „Amintiri din Vechiul Cluj”, Csaba Minier, ne-a oferit o lecție despre istoria acestui canal, folosit in scop industrial pentru alimentarea a 12 mori din oraș.

De sute de ori trecem zilnic peste Canalul Morii. Dar este cazul să cunoaștem și istoria lui.Canalul ce întindea pe o distanță de 7,2 km, răspunzând nevoilor de aprovizionare cu apă, de curățenie și de igienă a orașului .

De asemenea, în timp, Canalul a fost investit și cu o funcție industrială, alimentând cca. 12 mori construite de-a lungul cursului său.

De aici i se trage și numele care a rămas neschimbat până astăzi. Canalul Morii, așa cum este el acum, datează din secolul al XVI-lea, când a fost amenajat pentru a alimenta cu apă mai multe mori, și după cum spune istoricul Lukacs Jozsef.

Apariția acestuia a făcut parte dintr-un imbold mai amplu de modernizare a urbei, determinată de apariția ocazională la Cluj a dregătorilor vremii – „a curţii, a principelui, a dre­gătorilor, precum şi a soliilor străine”. „A reprezentat un imbold foarte puternic pentru ca oraşul să-şi transforme aspectele sale pro­vinciale.

Înfăţişarea urbei trebuia să de­vină corespunzătoare noului rol jucat de acest oraş: acea de gazdă a elitei politice, bi­ro­cra­tice, militare şi diplomatice a principatului”,

În consecință, Consiliul Orășenesc decide în 16 aprilie 1558, să aducă apa Someşului Mic în imediata vecinătate a oraşului, printr-o albie săpată în pământ.

Deci în 25 iunie,1558 consiliul, dorind să realizeze cât mai repede canalul de aducţie, a hotărât ca fiecare zecime, adică fiecare subdiviziune a oraşului formată din zece case, să trimită oameni care să ajute la săpat”. Vechea albie a fost săpată şi adâncită şi i-a fost deschisă în amonte de oraş o nouă legătură cu principalul curs de apă prin care apa Someşului Mic a putut să fie deviată în canal şi spre oraş”.

Un loc spectaculos, cu o importanță aparte pentru urbe, Canalul Morii rămâne și astăzi o chestiune de o valoare deosebită”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *