, ,

Luminația din cel mai mare cimitir din Cluj Napoca, văzută din dronă

Posted by

În fiecare an, de 1 noiembrie, de regulă locuitorii din Ardeal, fie că sunt români sau maghiari, iau calea cimitirelor unde aprind o lumânare în amintirea celor care au trecut în lumea de dincolo.

Zeci de mii de candele au fost aprinse în cimitirul Mănăștur.
Zeci de mii de candele au fost aprinse în cimitirul Mănăștur. sursa foto: Sergiu Răzvan

Cel mai mare cimitir din Cluj Napoca este cel din cartierul Mănăștur, unde există peste 20.000 de morminte.

De ”luminație”, cum i se mai spune zilei de 1 noiembrie, botezată generic și ”Ziua Morților”, cimitirul din Mănăștur s-a ”colorat” în roșu, de la zecile de mii de candele aprinse de oameni.

În această zi, preoții oficiază slujbe speciale în care pomenesc numele celor răposați. Aceste slujbe au loc în cimitire, în prezența credincioșilor care se adună în număr foarte mare.

”Nici nu concep să nu mă duc la mormântul părinților mei. Așa a făcut mama cu mine de când eram copil. Veneam, aici, în cimitir la mormântul bunicilor aprindeam lumânări și puneam flori. Sper ca această frumoasă tradiție să fie dusă mai departe și de copiii și nepoții mei”, ne-a declarat o clujeancă, despre importanța acestei tradiții.

Fotografiile realizate cu ajutorul, unei drone de Sergiu Răzvan nu mai trebuie comentate.

O sărbătoare de origine celtică

Istoricii susțin că această sărbătoare este una celtică. Nu este încă foarte clar cine a început să comemoreze Ziua Morților, pe data de 1 noiembrie, deoarece alți istori susțin că au descoperit indicii încă din perioada imperiului roman.

Zeci de mii de candele au fost aprinse în cimitirul Mănăștur.
Zeci de mii de candele au fost aprinse în cimitirul Mănăștur. Sursa foto: Sergiu Razvan

În această zi, oamenii merg să îngrijească mormintele celor care nu mai sunt printre noi, să pună o floare și să aprindă lumânări.

Mormintele se împodobesc cu flori, în special crizanteme și coronițe de brad, iar lumânările se așează pe mormânt, pentru ca acestea să le lumineze calea celor care au trecut în neființă.

Este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vest-ul şi Sud-Vestul teritoriului românesc.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Luminaţia în seară zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoţii româno-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenirea morţilor, în seara de 1 noiembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *