, ,

Luptă în instanță pentru controlul ACI Cluj. Nu mai este pace între Ciorcilă, Goia, Gânscă și frații Așchilean

Posted by

Pe rolul Tribunalului Comercial Cluj a fost înregistrat un dosar care se referă la anularea unor hotărâri ale Adunării Generale ale Acționarilor de la ACI Cluj, din perioada anilor 2004-2007.

Aceste hotărâri se referă la modul în care sunt adoptate deciziile importante din interiorul ACI Cluj SA.

Dorin Aschilean este membru în Consiliul de Administrație al ACI Cluj.
Dorin Aschilean este membru în Consiliul de Administrație al ACI Cluj.

Dosarul a fost înregistrat în data de 14 octombrie 2022 și s-a soluționat în data de 20 iunie 2023. Foaia Transilvană a urmărit acest dosar în care oameni de afaceri grei din Cluj Napoca se luptă pentru controlul ACI Cluj SA, cea mai mare firmă de construcții din Transilvania, cu afaceri de sute de milioane de lei.

În acestă speță, reclamanți au fost Geainv SRL, beneficiari fiind, potrivit listăfirme, oamenii de afaceri Horia Ciorcilă, acționar și președintele Băncii Transilvania, și Dorel Goia. De asemenea, calitatea de reclamant a avut-o și Gânscă Anda Cătălina, fiica omului de afaceri Gicu Gânscă.

În proces au intervenit direct și societatea AIB Consulting SRL, controlată de Ioan Așchilean, în favoarea ACI Cluj, dar și omul de afaceri Dorin Așchilean.

Pârât a fost societatea ACI Cluj SA.

Beneficiarii societatii Geainv SRL sunt Horia Ciorcila si Dorel Goia.
Beneficiarii societatii Geainv SRL sunt Horia Ciorcila si Dorel Goia.

Care a fost miza procesului

În sentința pronunțată de Tribunalul Comercial Cluj se arată că Geainv SA și Gânscă Anda Cătălina au cerut anularea unor decizii AGA ale ACI Cluj, emise între anii 2004 și 2007.

Aceste decizii se referă la modalitatea în care sunt adoptate deciziile importante în cadrul ACI Cluj SA.

”Deliberând, reţine că prin cererea înregistrată sub nr. de mai sus, la data de 14 octombrie 2022, reclamantele Geainv S.A. şi Gânscă Anda Cătălina a chemat-o în judecată pe pârâta ACI Cluj SA, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună constatarea nulităţii absolute a următoarelor hotărâri ale adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor societăţii ACI Cluj SA”, se arată în sentință.

Adunările Generale care încurcă planurile

Foaia Transilvană a sintetizat care sunt aceste hotărâri ale AGA ACI Cluj SA.

Astfel, anterior hotărârii AGA 2/2004, conform actului constitutiv al societăţii din data de 20.11.2003, hotărârile AGOA şi AGEA ale societăţii se adoptau cu majoritatea voturilor exprimate, iar cvorumul prevăzut era cel legal.

Ulterior, prin hotărârea AGA din 2004, s-au introdus clauze de super-cvorum şi super-majoritate la adoptarea deciziilor adunărilor generale ordinară şi extraordinară a societăţii.

„Pentru valabilitatea deliberărilor adunării generale ordinare a acţionarilor este necesară prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin 70% din capitalul social. Deciziile se iau cu cel puţin 70% din capitalul social al societăţii. Dacă Adunarea nu poate lucra din cauza neîndeplinirii condiţiilor de mai sus. Adunarea ce se va întruni după o a doua convocare poate să delibereze asupra problemelor puse la ordinea de zi a celei dintâi adunări, în prezenta si cu votul a cel puţin 70% din capitalul social al societăţii”, se arată în sentință.

A fost mărit cvorumul la 85 la sută

De asemenea, prin AGA 7 din data de 28.09.2006 a fost din nou modificat contractul de societate, mărindu-se cerinţele de cvorum şi de majoritate.

„Pentru valabilitatea deliberărilor Adunării Generale Ordinare a acţionarilor este necesara prezenta acţionarilor care sa reprezinte cel puţin 85% din capitalul social. Deciziile se iau cu cel puţin 85% din capitalul social total al societăţii. Dacă Adunarea nu poate lucra din cauza neindeplinitii condiţiilor arătate mai sus, Adunarea care se va întruni după o a doua convocare poate sa delibereze asupra problemelor puse pe ordinea de zi a celei, dintâi adunări, in prezenta si cu votul a cel puţin 85% din capitalul social total”.

Care este miza acestui proces

Potrivit surselor noastre, o parte dintre acționarii de forță din ACI Cluj SA ar dori să vândă firma de construcții unui fond de investiții, care deține fonduri de sute de milioane de euro.

Cu acest lucru nu au fost de acord frații Așchilean. Foaia Transilvană l-a contactat de mai multe ori pe Ioan Așchilean, dar acesta nu a dorit să comenteze situația.

Procesul a fost pierdut de reclamanți

În data de 20 iunie 2023, Tribunalul Comercial Cluj a decis să respingă acțiunea în justiție formulată de Geainv SA și Gânscă Anda Cătălina.

”Respinge, ca lipsită de interes, cererea de chemare în judecată modificată formulată de reclamantele Geainv SA şi Gânscă Anda Cătălina împotriva pârâtei ACI Cluj SA. Obligă reclamantele la plata cheltuielilor de judecată în favoarea pârâtei în cuantum de 23.800 lei, reprezentând onorariu avocaţial. Obligă reclamantele la plata cheltuielilor de judecată în favoarea intervenientei AIB Consulting SRL în cuantum de 34.223,35 lei, reprezentând onorariu avocaţial şi taxă judiciară de timbru. Obligă reclamantele la plata cheltuielilor de judecată în favoarea intervenientului AŞCHILEAN DORIN în cuantum de 100 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”, se mai arată în sentință.

Urmează să vedem dacă cei care au pierdut acest proces vor depune apel, care ar urma să se judece la Curtea de Apel Cluj.

Cum reveni și cu alte informații interesante.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *