Aproximativ 250.000 de români au ales viața la țară și au renunțat la cea de la oraș în ultimii doi ani de pandemie de COVID-19.
Datele Institutului Naţional de Statistică indică faptul că, în 2020, în anul de vârf al crizei sanitare, 116.491 de persoane au renunţat la viaţa din oraş pentru cea din mediul rural. În sens invers, adică din localităţile mici către oraşe, s-au mutat numai 77.825 de persoane.
Pe acest fond, specialiştii susţin că, în ultimii doi ani, tendința migrației către mediul rural s-a accentuat, dovadă că, în 2022, din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 69% sunt pentru zona rurală.
Odată cu pandemia, dar și cu creșterea costurilor vieții la oraș, fenomenul tinde să ia amploare. În fiecare an, peste 100.000 de români părăsesc, orașele pentru a se muta în mediul rural, arată o analiză realizată de Arabesque & Mathaus, potrivit Economedia.ro. Astfel, în ultima perioadă, pe lista argumentelor migrației de la oraș la țară, dincolo de dorința de avea mai mult spațiu și de a respira un aer mai curat, s-a adăugat explozia costurilor cu utilitățile, cu gazele și energia electrică.
Specialiștii spun că, dacă în anii ‘90, majoritatea românilor căutau să se mute din mediul rural în cel urban, în căutarea unor salarii mai bune, din 1997 fenomenul a început, treptat, să se atenueze bineînțeles și pe fondul migrației masive în Occident.
Datele INS arată că în 1990, numai 27.710 plecau din mediul urban în cel rural, în timp ce 549.132 români părăseau localitățile rurale pentru viața la oraș.
Lasă un răspuns