Majorări de impozite și concedieri masive, în 2025. Previziunile profesorilor de la UBB Cluj sunt sumbre

Posted by

Situația economică din România nu este una bună. În acest an, cu patru runde alegeri, Guvernul va încerca să ”peticească” situația. Dar de la anul, acest lucru nu va mai fi posibil. Majorări de impozite și concedieri masive.

Majorări de impozite și concedieri masive
Majorări de impozite și concedieri masive

Un grup de profesori de la Facultății de Științe Economice, din cadrul UBB Cluj, a făcut un studiu foarte interesant. Acesta a fost prezentat în urmă cu câteva zile la o conferință cu teme economice.

În prezent, România se confruntă cu grave dezechilibre monetare. Din acest motiv stabilitatea macroeconomică este amenințată.

Prima măsură pe care Guvernul o va lua în 2025 este creșterea taxelor și impozitelor.

”Deficitul bugetar este una dintre marile probleme cu care se confruntă România. Dacă ne uităm cu atenție vedem că situația s-a degradat începând din 2019. Deficitul de trei la sută depășește pragul impus de Comisia Europeană”, a declarat prodecanul Levente Szasz.

prodecanul FSEGA Levente Szasz
prodecanul FSEGA Levente Szasz

România are un deficit uriaș

În prezent, România are un deficit bugetar uriaș. Acest lucru este cunoscut de toată lumeam inclusiv de organismele europene. Lucrurile nu stau deloc bine nici în ce privește deficitul de cont curent.

Împreună, cele două dau așa numitele deficite gemene, care, în cazul României, trădează un serios dezechilibru macroeconomic. Din nou o veste proastă, aceste deficite sunt greu de corectat. De altfel, România are cea mai șubredă poziție din perspectiva deficitelor gemene în întreaga Uniune Europeană.

Soluții dureroase pe termen scurt. Majorări de impozite și concedieri masive

Datele arată că în ultimii ani ambii indicatori au variat în jurul valorii de 5% din PIB. În acest moment, statul nu are un spațiu prea mare de manevră, motiv pentru care va trebui să apeleze la măsuri fiscale suplimentare.

Acest lucru înseamnă, și mai explicit, noi și noi creșteri de taxe și impozite și majorarea unora dintre cele deja existente.

„Deficitele gemene sunt într-adevăr o capcană sau o povară macroeconomică din care nu se iese ușor. O metodă, adică cea mai eficientă metodă, ar fi reducerea deficitului bugetar. Dacă ne uităm la cifre să vedem ce anume ar fi sustenabil pe termen lung, ele arată că e nevoie de noi măsuri fiscale. Din păcate!”, adaugă profesorul.

Este adevărat, admite Levente Szasz, mai există și alte metode pentru a corecta aceste deficite, cel puțin adjuvante. Însă acestea au efect mai degrabă pe termen lung, iar timpul nu este de partea României, care trebuie să lupte cu deficitele excesive și să le rezolve curând.

„Se poate lucra la eficientizarea colectării taxelor, cu digitalizarea, cu creșterea ratei de colectare a TVA-ului, însă cu acestea doar pe termen lung se poate remedia situația. Însă deficitul bugetar care persistă deja de mult necesită măsuri pe termen scurt. O altă soluție, aducerea la suprafață a economiei gri ar îndulci situația, dar repet, asta nu s-ar întâmpla de la o zi la alta. Bugetul României are nevoie de măsuri care să corecteze acest deficit pe termen mai scurt. Desigur, nu trebuie abandonate, trebuie încurajate aceste măsuri legate de economia gri, de rata de colectare a ratelor, astea ar ajuta la ameliorarea situației și la reducerea deficitului bugetar, însă pe termen scurt nu rezolvă situația”, subliniază Szasz, citat de Adevărul.

O altă soluție ar fi apelarea la sprijinul Fondului Monetar Internațional. Dar acest lucru vine cu costuri suplimentare pentru populație. O bună parte din angajații statului ar urma să fie concediați.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *