Primăria Cluj Napoca a organizat, de fațadă, o dezbatere publică, despre viitorul mall de la Carbochim. Mall-ul de la Carbochim este mare cât centrul Clujului.
Doar că nimeni nu se întreabă despre dimensiunea acestei monstruztăți urbanistice.
Pentru cine cunoaște Clujul, acest mall se va întinde de la Piața Avram Iancu până la Piața Unirii. Lungimea lui este de aproximativ un kilometru.
Lățimea este și ea una considerabilă. Suprapusă peste centrul Clujului, lățimea ar fi între Bulevardele 21 Decembie și Eroilor.
Apoi, nimeni nu se întreabă dacă zona Carbochim, unde există un singur drum cu, câte o bandă de circulație, va putea suporta tot traficul care fi generat de mall-ul contruit de Iulius Grup.
Clujenii s-au săturat de betoane. Vor spații verzi
Pe un grup de socializare, discuția despre viitorul mall de la Carbochim este foarte aprinsă. Concluzia de bază este că oamenii nu mai vor betoane, ci spații verzi.
Dumitru Vîlcu a scris chiar și un mesaj în care îl pomenește pe arhitectul șef al Clujului, Daniel Pop. Acesta ar fi afirmat în cadrul şedinţei de urbanism la Primăria/ Consiliul Local Cluj-Napoca, în 3 mai anul trecutcă: “Nu este nicio problemă că nu se respectă procentul de spaţii verzi pe sol natural în cadrul UTR-ului de restructurare pe care îl propuneţi, deoarece veniţi cu un PUZ…”.
”În măsura în care citatul este corect, întrebarea mea este: ale cui interese le-aţi reprezentat prin această afirmaţie? Interesul edilului şi al comunităţii locale este, legal şi principial vorbind, exprimat prin PUG şi specificările acestuia… în consecinţă, cum ar putea abaterea flagrantă de la aceste cerinţe să fie un act care nu reprezintă, pentru arhitectul-şef, nicio problemă? Ce semnal credeţi că dă această poziţionare a Dvs. pentru votul politic şi de oportunitate pe care, în cele din urmă, îl vor da membrii Consiliului Local? Care credeţi că a fost intenţia “legiuitorului” în elaborarea Planului de Urbanism încă în vigoare şi, dacă sunteţi de părere că respectivul plan e oricum depăşit, credeţi că unul nou, în condiţiile strategiei ecologice şi ale “Clujului Verde” despre care Primăria vorbeşte mereu, ar trebui să fie mult mai permisiv? În esenţă: ce mesaj le transmiteţi clujenilor, pe de o parte, dezvoltatorilor pe de alta, din poziţia de arhitect-şef al municipiului?”, a scris Vîlcu.
Lasă un răspuns