Ce este malocluzia dentară?
Pentru a asigura o fondație corecta, o masticație si o deglutiție eficienta este nevoie ca dinții celui mic să fie aliniați corespunzător. In cazul in care dinții copilului sunt înghesuiți, in poziții vicioase sau au o mușcătura nepotrivita (dinții de pe arcada superioară nu pică peste cei de pe arcada inferioară) apare malocluzia dentară. Aceasta este o problemă ortodontică frecventă printre copii. Deoarece nu se aliniază corect, dinții înghesuiți sau strâmbi sunt mai greu de curățat, ceea ce crește riscul apariției cariilor, în special a cariilor interdentale.
Ce cauzează malocluzia dentară?
Genetica
În cele mai multe cazuri, factorii genetici sunt principalii vinovați ai apariției malocluziei. Un maxilar prea mare poate duce la apariția spatiilor interdentale, pe când un maxilar mai mic (mai îngust), duce la dinți înghesuiți. În cazuri rare, dinții pot avea dimensiuni mai mari, fiind înghesuiți în cavitatea bucală, sau mai mici, caz în care apare spațierea.
Alte cauze:
• Folosirea excesivă a suzetei sau a biberonului, chiar și după vârsta de 3 ani
• Obiceiul de a suge degetul
• Spațiu insuficient intre dinții de lapte
• Pierderea precoce a dinților de lapte
• Aparat dentar folosit in mod incorect
• Traumatisme
Consecințele alinierii incorecte a dinților
De cele mai multe ori afectarea dinților este complexa, înghesuiri, spațieri, malpoziții însoțite de defecte ale mușcăturii. Exista trei tipuri de malocluzii:
• Malocluzie de clasa I: in care dinții sunt înghesuiți sau spațiați, dar fără un decalaj intre mandibula si maxilar.
• Malocluzie de clasa II: când mandibula se situează in spatele maxilarului
• Malocluzie de clasa III: cea mai complicată formă de malocluzie, în care maxilarul se poziționează înapoia mandibula
Malocluzia poate aduce multiple efecte nocive atât la nivel dentar cât și digestiv.
• Dificultăți de vorbire
• Dificultăți alimentare
• Bromismul (tocirea dinților prin frecarea suprafețelor dentare una de cealaltă)
• Afecțiuni infecțioase dentare sau ale cavitații bucale
• Probleme ce țin de estetica dentară
Cum se diagnostichează malocluzia dentară?
Medicul ortodontic este cel care diagnostichează, previne si tratează tulburările de dezvoltare dentare si faciale. Consultul de specialitate nu trebuie întârziat daca observi ca dinții permanenți ai piticului au crescut strâmb, prea aproape sau prea departe unul de celălalt sau daca maxilarul sau mandibula au poziție nefireasca, prea „in afara sau „înăuntru. Medicul va decide tratamentul ortodontic în funcție de vârsta pacientului, starea generală de sănătate, dar și de gravitatea afecțiunii.
Ce se întâmplă in cadrul vizitei la ortodontic?
O prima vizita la medicul ortodontic ar trebui făcută in jurul vârstei de 6 ani, când dințișorii de lapte inept sa fie înlocuiți de cei permanenți. Astfel, daca se intervine când oasele celui mic sunt încă in creștere, malocluzia se poate corecta mai ușor, scurtând perioada de tratament.
Examenul clinic propriu zis: medicul va examina cavitatea bucală, va constata problemele de aliniere a dinților și le va corela cu istoricul medical al celui mic și obiceiurile sale de zi cu zi.
De multe ori este nevoie si de investigații paraclinice:
Radiografii pentru vizualizarea țesuturilor din jur, a oaselor si a dinților.
Mulajul arcadelor dentare pentru evaluarea mai buna a malocluziei
În urma consultației, medicul ortodontic va decide gradul de severitate al malocluziei și dacă aceasta necesită corectare.
Tratamentul malocluziei dentare
Tratamentul are rolul de a alinia dinții si a îmbunătății zâmbetul copilului, prevenind in același timp complicațiile pe termen lung. In funcție de gradul de malocluzie, acesta se poate realiza in mai multe etape. Poate include:
Purtarea aparatului dentar
Extracții dentare pentru spațierea dinților
Remodelarea unor dinți
Remodelarea mandibulei sau a maxilarului
Restaurări protetice
Aparatul dentar reprezintă cea mai utilizată metodă de tratament. Cu ajutorul tensiunilor creeate la nivelul dinților, aparatul dentar reușește să aducă dinții în pozițiile corespunzătoare. Acesta poate fi mobil – poate fi îndepărtat de către micii pacienți înainte de masă și trebuie purtat doar un anumit număr de ore pe zi, sau mobil – aplicat de medicul ortodont pe dinți și îndepărtat la finalul tratamentului.
Întrebări pe care să le adresezi medicului ortodont:
Care este diagnsoticul celui mic și ce presupune acesta?
Care sunt opțiunile de tratament și care sunt indicațiile pe care trebuie să le urmezi acasă?
Ce complicații pot apărea în timpul sau după tratament?
Ce se întâmplă dacă piticul nu urmează tratamentul conform recomandărilor?
La cât timp trebuie realizate controalele?
Ca părinți, stă în puterea noastră să-i ajutăm pe copiii noștri să înțeleagă importanța menținerii dinților curați și sănătoși. Doctor Alexandra Maxim de la clinica Physiomedica, din Cluj, este pregătită să vă sprijine în fiecare etapă a dezvoltării copilului dumneavoastră. De asemenea, serviciile de cardiologie sunt gratuite prin CNAS. Avem grijă de inima ta, atât prin prevenție, cât și prin tratament adecvat.