,

Malpraxis la Spitalul Județean Cluj. Medic de terapie intensivă oligat să achite daune de zeci de mii de euro

Posted by

După scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, din București, unde doi medici de la terapie intensivă sunt acuzați că au ucis 17 pacienți, un alt caz revoltător a avut loc la Spitalul Județean Cluj. Malpraxis la Spitalul Județean Cluj.

Malpraxis la Spitalul Județean Cluj
Malpraxis la Spitalul Județean Cluj

O pacientă din Alba Iulia a fost transferată de la UPU Alba la Cluj. Totul s-a întâmplat în anul 2014. Mai exact la Spitalul de Boli Maxilo Faciale, din cadrul Spitalului Județean Cluj.

Femeia de 47 de ani acuza dureri mari în piept. În schimb, medicii din Alba și cei de la Cluj au concluzionat că are un abces dentar. Mai pe româneșt, puroi la o măsea. Adusă la Cluj, pacienta a fost operată la mandibulă, fără ca măcar medicii să îi facă un consult cardiologic.

Medicul anestezist și de terapie intensivă Recea Elica Ioana, de la Spitalul Județean Cluj nu și-a făcut bine treaba. Dacă ar fi consultat pacienta, ar fi văzut că este vorba despre un infarct acut. Mai mult, medicul clujean să îi facă pacientei anestezie generală. La scurt timp de la operație, femeia din Alba a murit.

Malpraxis și daune morale

La finalul lunii iulie 2024, în rejudecare, Tribunalul Alba a decis că medicii care s-au ocupat de acest caz, trebuie să plătească.

Este vorba despre Mariana Adămuțiu, de la Spitalul Județean Alba și Recean Elica Ioana, de la Spitalul Județean Cluj. Cei doi medici a fost obligați în solidar cu cele două spitale să achite familei, daune morale în valoare de 150.000 de euro.

”Obliga pârâta Adămuţiu Mariana în solidar cu pârâtul Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba la plata către fiecare dintre reclamanţii B.V., B.M.B și B. A. a câte unei sume de 25.000 de euro cu titlu de daune morale, sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii efective. Obligă pârâta Recean Elica Ioana în solidar cu pârâtul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca la plata către fiecare dintre reclamanţii B.V., B.M.B și B. A. a câte unei sume de 25.000 de euro cu titlu de daune morale, sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii efective”, se arată în sentință.

Au falsificat foaia medicală

În dosarul de la Tribunalul Alba se face referire la un alt fapt foarte grav. Și anume, foaia medicală de observație a fost falsificată grosolan.

”S-a stabilit în mod cert că pacienta s-a prezentat la UPU pentru durere toracică, expertiza criminalistică grafoscopică efectuată în cauză relevând faptul că motivul prezentării consemnat în fişa UPU nu a fost durerea mandibulară, acest termen fiind adăugat prin suprascriere peste durere toracică”, se arată în sentință.

Una dintre asistentele medicale care era de serviciu la acel moment a fost audiată. Aceasta a relatat că pacienta nu s-a prezentat pentru abcesul mandibular pentru care se afla sub tratament, ci pentru durere în piept.

”Având în vedere suspiciunea de sindrom coronarian acut, buna-credinţă profesională obliga la respectarea şi aplicarea întocmai a standardelor stabilite prin ghidurile de practică aplicabile: monitorizarea continuă, repetarea EKG, determinarea markerilor de necroză miocardică în dinamică, solicitarea de consult de specialitate cardiologie, continuarea investigațiilor pentru cauze cardiologice ale simptomatologiei acuzate”, se mai arată în sentință.

La autopsie, s-a descoperit faptul că pacienta nu a suferit doar un infarct miocardic acut, ci trei. În plus, legiștii au concluzionat că femeia putea fi salvată dacă medicii de la UPU Alba și cei de la Cluj și-ar fi dat seama la timp de ceea ce se întâmplă.

Un răspuns

  1. Avatar ion
    ion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *