Mănășturul este cel mai mare cartier din România la ora actuală, iar începând cu anul 1965 a început demolarea caselor și construcția de blocuri.
Au trecut aproape 50 de ani la ridicarea primelor blocuri, iar astăzi Mănășturul a devenit cel mai populat din Cluj și din România, cu o populație de peste 120.000 de locuitori, în care familiștii predomină.
Un tânăr a realizat o filmare din dronă cu Mănășturul, în care se poate vedea cum a ajuns acest cartier la sfârșitul anului 2021.
Istorie cartier Mănăștur
Istoria cartierului merge departe in timp, pana in secolele IX – X, cand in jurul dealului unde se afla Biserica Calvaria, construita ca manastire benedictina, incepe sa se formeze satul Manastur.
Manastirea Calvaria are o istorie agitata, cu acordare si luare de privilegii papale sau cu diferite atacuri de distrugere. In urma invaziilor tatare din secolul XVII, manastirea a fost distrusa, iar in secolul XVIII a fost folosita ca depozit de armament. In secolul XIX, Episcopia Romano-Catolica a Transilvaniei a reconstruit biserica, iar in anul 1922 a fost oferita franciscanilor, care au refuzat-o, dupa care a fost data Bisericii Greco-Catolice in chirie, Biserica Catolica pastrandu-si drepturile de proprietar.
Odata cu venirea comunistilor si interzicerea confesiunii Greco-Catolice, Calvaria a fost data Bisericii Ortodoxe Romane, care a folosit-o pana in 1990.
Intreaga populatie a satului Manastur deservea abatia si era formata in mare parte din tarani agricultori. Numele satului si a cartierului de azi are la origine termenul maghiar „monostor“, care inseamna manastire. In 1895, „satul manastirii“ se uneste cu Clujul, iar in 1965 incepe demolarea caselor, pentru a se construi noul cartier muncitoresc de blocuri, dupa proiectele unor arhitecti nord-coreeni. Acesta nu a fost insa sfarsitul sau, dimpotriva: precum pasarea Phoenix, cartierul Manastur s-a renascut din propria sa cenusa si este astazi cel mai mare cartier rezidential din Cluj.
Lasă un răspuns