Connect with us

Hi, what are you looking for?

NATIONAL

Mari influenceri români au intrat în atenția ANPC. Este vizată publicitatea mascată

O primă acțiune de verificare a Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a fost încheiată cu succes, într-unul dintre cele mai inovatoare sectoare, cel al marketingului practicat de influenceri pe platformele de socializare.

Acţiunea a vizat zece influenceri români cu unele dintre cele mai mari comunităţi de urmăritori pe reţeua socială Instagram. Scopul acţiunii este de a contracara difuzarea prin intermediul reţelelor sociale a unor mesaje care nu prezintă în mod transparent natura lor promoţională.

Vizați de ANPC au fost 10 influenceri români pentru activitatea de pe Instagram

În anul 2023, Autoritatea a trimis scrisori de informare către cei 10 Influencerii români cu referire la conţinuturi specifice difuzate prin postări pe platforma Instagram pentru a solicita transparenţă şi claritate maximă asupra oricărui conţinut publicitar al postărilor publicate.

În aceste scrisori, ANPC a reamintit că publicitatea trebuie să fie clar recunoscută ca atare, a evidenţiat modul în care interzicerea publicităţii ascunse are un domeniu general de aplicare şi, prin urmare, trebuie aplicată şi cu referire la comunicările difuzate prin intermediul reţelelor de socializare în calitate de Influenceri şi nu pot lăsa să creadă că acţionează spontan şi dezinteresat dacă, în realitate, promovează un brand.

Prin urmare, Autoritatea a invitat în mod oficial destinatarii scrisorilor să facă ca scopul promoţional, acolo unde este cazul, să fie clar recunoscut pentru tot conţinutul difuzat prin intermediul reţelelor de socializare.

În acest context, se propun următoarele recomandări pe plan naţional de dezvăluire ale intenţiei comerciale pentru toate fotografiile/videoclipurile pe care le postează Influencerii români pe conturile acestora de pe toate platformele de socializare în care sunt activi, inclusiv pentru situaţia în care îşi promovează propriul brand:

„Utilizarea metodei content labeling pentru fiecare postare cu intenţie comercială -metoda este folosită de către persoanele care promovează prin postările sale vânzarea unui produs sau serviciu pentru o companie şi pentru care este remunerat în orice fel, precum şi pentru situaţia se va aplica chiar în situaţia în care îşi promovează propria afacere (dacă este cazul).

Etichetarea trebuie să fie într-un loc vizibil, într-un font clar şi într-o dimensiune suficient de mare a fontului, prin inserarea de avertismente adecvate cu folosirea de hashtag cum ar fi, cu titlu de exemplu şi alternativ: #ADVERTISEMENT ’BRAND’ (trad. #PUBLICITATE ‘BRAND’), #PAIDSPONSORSHIP ’BRAND’ (trad. #SPONSORIZARE PLATITA DE ‘BRAND’), #PAID PARTNERSHIP ‘BRAND (trad. #PARTENERIAT PLATIT DE ‘BRAND’),, #AD (trad. #RECLAMĂ sau #PROMOVARE COMERCIALĂ) sau, în cazul livrării bunurilor chiar dacă este gratuită: PRODUCT OFFERED BY ‘BRAND’ (trad. #PRODUS FURNIZAT DE ‘BRAND’)”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

STIRE PRINCIPALA

Una dintre cele mai cunoscute unități hoteliere din Cluj-Napoca, Hotel Paradis, a fost în vizorul inspectorilor ANPC Cluj, care au acordat amenzi de zeci...

EVENIMENTE

Inspectorii ANPC Cluj au descins în forță la UNTOLD pentru a-i controla pe comercianții care vindeau mâncare și băuturi în incinta festivalului, iar intervenția...

EVENIMENTE

Una dintre cele mai frumoase avocate din Cluj-Napoca, devenită vedetă pe rețelele sociale, Andreea Roșca, a devenit din nou singură, după despărțirea de fostul...