,

Mari investitori imobiliari clujeni făcuți de rușine de judecătorii clujeni. Au fost obligați să achite datoriile la întreținere

Posted by

În centrul Clujului, la nici 100 de metri de Piața Unirii, este situat frumosul Palat Sebestyen. Pentru cine nu știe este clădirea siatuată pe strada Universității, care are la parter cinematograful ”Arta”.

În această clădire, doi investitori imobiliari ai Clujului, respectiv Adrian Nicolae Suciu și Sorin Dan Iconar dețin patru apartamente. Pentru cine nu știe Adrian Nicolae Suciu a avut restaurantul Cocotte de pe Bulevardul Eroilor, închis între timp, ca multe alte firme pe care cei doi le patronează, și care sunt pline de datorii.

Cei doi, Iconar și Suciu, prin firmele lor, au fost dați în judecată de către Asociația de Locatari strada Universității 3, pe motiv că nu și-au mai achitat datoriile la întreținere, dar și taxa pentru refațadizarea clădirii.

Pentru cine nu știe cine sunt Iconar și Suciu, trebuie spus că aceștia erau în 2009, angajații lui Gabriel Hilote, un alt dezvoltator imobiliar, care a comis un grav accident de circulație, în urma căruia au murit trei oameni, el fiind condamnat la cinci de zile cu executare. Iconar și Suciu au fost audiați în fața juudecătorilor, ei având o implicare la scurt timp după comiterea accidentului. Despre aceste amănunte vom mai reveni.

Procesul de la Judecătoria Cluj Napoca

Procesul s-a judecat la Judecătoria Cluj Napoca și a fost pierdut de Suciu și Iconar. Instanța de judecată le-a dat dreptate celorlați locatari și a dispus ca cei doi imobiliari să achite suma de 72.697 lei. Între timp, susțin sursele noastre, datoria a ajuns 121.407 lei, adică peste 24.000 de euro.

”Obligă pârâtele la plata sumei de 72.697,48 lei din care suma de 43.533,48 lei reprezintă suma restanţă (fond reparaţii şi cheltuieli restante), suma de 421,34 lei reprezintă cheltuieli aferente lunii iunie 2020, suma de 12.930,16 lei reprezintă fond de reparaţii ( reabilitare clădire) şi respectiv 15.812,50 lei reprezintă fond de reparaţii ( sume colectate pentru tablă) aferente perioadei 2017-iunie 2020 inclusiv şi respectiv apartamentului 51. – obligă pârâtele la plata sumei de 6000 lei reprezentând cheltuieli de judecată ( onorariu avocaţial) în favoarea reclamantei”, se arată în sentința de pe portalul Judecătoriei Cluj.

Nu au plătit întreținerea timp de trei ani

În timpul procesului, Asociația de Locatari a solicitat obligarea firmelor controlate de Sorin Iconar și Adrian Suciu la plata sumelor datorate pentru cheltuielile de întreținere dar și ocazionate de fațadizarea clădirii.

Cei de la Asociația de Locatari susțin că cele trei firme chemate în judecată dețin proprietatea proprietatea a patru apartamente, care au fost cumpărate în anul 2017, fiind situate în mansarda imobilului.

„Conform actelor depuse reiese că încă din cursul lunii noiembrie 2017, pârâtele figurau cu restanțe în cuantum de 7.014,22 bani și total cheltuieli curente și fond reparație pentru luna noiembrie 2017, de 1.846 lei, iar doar în anul 2020 acestea au efectuat două plăți, respectiv î plată de 4.000 de lei … și o plată de 1.854,11 lei … Nemaifiind făcute alte plăți, în luna iunie 2020 datoriile pârâtelor au ajuns ân sumă totală de 78.800 de lei”, se arată în sentință.

Iconar și Suciu au fost notificați de cei de la Asociația de Proprietari pentru a plăti aceste sume dar au răspuns ”că nu datorează sumele pe considerentul că în CF, cotele p.i.c. sunt mai mici. Însă cotele au fost calculate în mod legal, respectând prevederile din acordul de asociare”.

Interesant este faptul că cei doi investitori imobiliar au achitat până la primul termen de judecată, cheltuielile pentru trei din cele patru apartamente, pentru perioada 2017-2020.

Cum s-a apărat Iconar și Suciu

Firmele celor doi investitori s-au apărat în acest proces motivând faptul că pentru cele patru apartamente situate la mansarda imobilului, au fost achitate cheltuieli, potrivit cotelor indicate.

„Susțin că au contestat mereu sumele pretinse în temeiul unor cote indivize care nu au corespondent actual însă în mod neîntemeiat reclamanta a invocat ca sunt decăzute din drepotul de a contesta, pe considerentul nerepectării termenului special de 10 zile, din legea asocițiilor de locatari”.

Firme cu zero cifră de afaceri, minus profit și datorii pe măsură

Procesul a avut ca părți Asociația de Locatari Universității 3 și firmele Katero Building Group, Bistro Management și Structure Field, toate reprezentate de societatea Smart Strategy Administration.

Schema folosită de Iconar și Suciu este una veche. Cei doi au creat un păienjeniș de firme, pentru ca firele afacerilor să fie mai greu de descâlcit.

Foaia Transilvană a descoperit că toate cele patru societăți au cifre de afaceri, conform ultimului bilanț fiscal, zero sau aproape de zero, profituri negative dar și datorii foarte mari.

1. Smart Strategy Administration SRL
acționari Suciu Adrian Nicolae (95 la sută) și Iconar Sorin Dan (5 la sută)
Pentru anul 2020, cifra de afaceri: 0, profit net: -300 de lei, datorii: 12940 de lei.

2. Katero Building Group
acționari Suciu Adrian Nicolae (95 la sută) și Iconar Sorin Dan (5 la sută).
Pentru anul 2020, cifra de afaceri: – 10.413 lei, profit net: – 49.566 lei, datorii: 764.580 lei.

3. Bistro Management SRL
Suciu Adrian Nicolae (90 la sută) și Iconar Sorin Dan (10 la sută).
Pentru anul 2020: 0 lei, profit: – 21.373 lei, datorii: 499.543 lei.

4. Structure Field SRL
Suciu Adrian Nicolae (95 la sută) și Iconar Sorin Dan (5 la sută).
anul 2020: cifra de afaceri: 6.879 lei, profit: – 66.028 lei, datorii: 1.83 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *