, ,

Masacrarea ultimilor copaci de pe strada Universității, cu escavatorul, pentru „relocare”. „Civicii” au explodat și cer explicații

Posted by

Un număr de 29 de arbori de pe strada Universității vor fi relocați pentru realizarea noii viziuni arhitecturale a zonei, iar această relocare se face forțat, cu escavatorul, existând șanse mici ca acești arbori să se mai prindă în altă parte.

Un clujean care deține o afacere în zona centrală a semnalat faptul că a fost doborât și ultimul astfel arbore frumos de la capătul străzii Universității, lângă Facultatea de Drept, cu ajutorul unui escavator, iar civicii au luat foc, solicitând explicații și păstrarea arborilor pe amplasamentul lor actual, atât pe Universității, cât și pe Kogălniceanu. Aceștia și-au dat întâlnire pe terasa localului Sisters de pe strada respectivă pentru a găsi soluții de salvare a copacilor.

Dacă noi clujenii de cinstele am dezvoltat o idiosincrazie în ultimii ani, aia se cheamă VERDE. An de an, ne uităm neputincioși cum copacii din cartierele noastre sunt măcelăriți cu drujba. An de an, vedem iarba din parcurile noastre distrusă, la marele cinism.

Pe modelul gargarei Iohannisiene cu „O pădure cât o țară” care a promis 50 milioane de copaci plantați (și apoi s-a dovedit că e o cacealma) avem și „Clujul Milion” gargarat de Tișe (bien sur, cu mileonu’ de copaci), și apoi mai avem și nu mai puțin gargaraicul 200.000 copaci napocani, girați de primar.

Cei care ne încăpățânăm să trăim în Clujul fizic, cel cu legături cel mult aleatorii cu randările 3D emanate dinspre primărie, știm că realitatea napocană e cel puțin schizofrenică. Și nu vedem numai că verdele nostru este înlocuit cu gri. Vedem o lipsă de respect cronică față de ființe vii în general – care nu suntem numai noi, ci și „restul” ființelor din ecuație. Că, vorba aia, cu copacii ce-ați avut?
Copacii nu sunt mobilier urban. Copacii sunt ființe.

Mi se pare că ceea ce se întâmplă în acești ani la Cluj și în aceste zile pe str. Universității arată că pentru primărie, noi, cetățenii suntem tot niște randări 3D. Demult. Îți convine? Ia zi, clujene, poate încă în carne și oase, tu cum te simți? Și, ai face ceva? Și, cam ce ai face?”, a fost apelul lansat de liderul grupului Clujul Civic, Szakats Istvan, cunoscut sub renumele de Mathias Rex.

Petiție online lansată pentru salvarea copacilor de pe Universității și Kogălniceanu

Dacă sunteți clujeni și vă pasă, cât de cât, ce se întâmplă cu orașul acesta. DEZRĂDĂCINAREA ARBORILOR DE PE STRADA UNIVERSITĂȚII A ÎNCEPUT DEJA (sursa imaginilor: Andi Daiszler). Conform comunicatului oficial al Primăriei, nu mai puțin de 29 de copaci vor fi „relocați” (citește: mutați cu o mică rădăcină, fără cea mai mică șansă de supraviețuire) pentru a realiza noua viziune arhitecturală asupra zonei, în care toți acești arbori nu-și mai au locul. În locul lor se vor planta alți arbori, astfel încât, la număr, să pară că ieșim în avantaj.

Motivele invocate de către Primărie se învârt în zona minciunii curate (copacii n-ar fi putut supraviețui după actuala reconfigurare a zonei, fiindcă expunerea câtorva centimetri din rădăcină i-ar fi ucis), a ipocriziei (prin mutarea aceasta făcută neprofesionist, în bătaie de joc, s-ar încerca „salvarea” lor) și a simplei, gravei subestimări a inteligenței clujenilor.

CE SE POATE FACE?

Puteți, în primul rând, să faceți cât mai cunoscută situația, dând share către prieteni și cunoscuți din Cluj-Napoca. Puteți semna petiția de mai jos, proaspăt inițiată de către o concitadină: https://campaniamea.declic.ro/petitions/pastrarea-arborilor-de-pe-strazile-kogalniceanu-si-universitatii-in-amplasamentul-lor-actual

… și, nu în ultimul rând, puteți, dacă aveți timp și idei, să veniți la o discuție informală care va avea loc pe sau în jurul terasei de la Sisters, deseară (sâmbătă, 8 iulie), de pe la ora 20 – ca să vedem ce acțiuni concrete putem întreprinde pentru a salva cât mai mulți dintre copacii rămași”, a semnalat si activisul Dumitru Cornel Vîlcu.

Mesajul primăriei clujene

Municipalitatea a venit cu scuze și argumente cu privire la faptul că deși au fost scoși 29 de copaci de pe strada Universității, proiectul presupune plantarea a 49, cu 12 mai mulți.

„Conform proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii și străzile adiacente”, vor fi înlocuiți 29 de arbori din cei 37 existenți, care vor fi replantați în zone cu deficit de copaci (de exemplu: pe aliniamente stradale și în alte zone verzi).

La finalul lucrărilor, pe strada Universității, se vor planta 49 de copaci, rezultând un plus de 12 arbori, de diferite specii (tei, salcâmi, ginkgo biloba).

Acțiunea a fost necesară având în vedere faptul că prin proiect se prevede coborârea cotei străzii, ceea ce ar fi avut ca efect rămânerea rădăcinilor arborilor la suprafață, iar acest lucru ar fi dus la uscarea acestora, precum și ca urmare a lărgirii trotuarelor pentru circulația pietonilor”, a fost mesajul municipalitatii.

Revolta clujenilor pentru betonarea excesivă a orașului

Tot mai mulți clujeni își varsă nervii și nemulțumirile pe rețelele sociale pentru betonarea excesivă a orașului și distrugerea spațiilor verzi, însă aceștia își răcesc gura de pomană deoarece nimeni nu îi bagă în seamă.

Foaia Transilvană a făcut o sinteză asupra comentariilor lăsate de clujenii nemulțumiți și le redă pe cele mai interesante dintre ele.

Mai mulți clujeni s-au întrecut în glume și ironii pe seama acestui masacru al copacilor din centru.

„În sfarsit taie copacii aia si betoneaza frumos, ca doar suntem la oras, nu in padure…”, a scris ironic Dragoș Vana.

Am mai văzut abordarea asta in care copacii existenți nu se potrivesc cu cei de pe planșa noua de proiect și sunt scoși. Din păcate nu am reușit să găsim o cale prin care planșele sa ia in considerare ce există și proiectantii să fie mai flexibili in abordare (să nu țină neapărat la anumite specii, la anumite distanțări de fațadă, la anumite alinieri) și să accepte mici imperfecțiuni care recompensează prin păstrarea unor ființe vii cu memorie și valori socio-culturale deja acumulate. E un dialog necesar și dificil: mai binele viitor vs. prezentul imperfect – Marius Mornea.

„Trebuie să scuipăm adevărul drept în fața realizatorilor acestor proiecte și acela este că înafara interesului grețos pecuniar, nu există nici un argument logic pentru masacrarea nu doar a spațiilor verzi, a pădurii Hoia și Făget, ba chiar a întregului oraș” – Simona Petreanu.

„Ba astia chiar nu au limite!!! Totusi cum putem stopa idiotenile astea?” – Lavinia Molnar.

„Bine că s-a făcut scandal pt statui. Dar pt copaci nimeni nimic. Acolo deja trebuia să fie plin de oameni care sa îi oprească să scoată copacii…” – Paul Arama.

„Putina pietonala cu beton si pavaje ca sa ne incalzeasca sufletele” – Florin Moldovan.

„Observ în mod constant această predilecție la proiectele de reabilitare din Cluj de a scoate copacii și de a renunța la spațiul verde pentru a se pune pavaj/beton. (Parcul Operei, Promenada Someș, str. Kogălniceanu etc.) Personal, nu pot să înțeleg de ce punem pavaj peste spațiul verde, apoi căutam soluții alternative de a inventa parcuri” – Alex Dima.

„Asta ne-am facut-o cu mâna noastră când am votat! Acestor edili le dorim ” casă de beton”!” – Letiția Dejeu.

„Pentru Roșia Montană s-a ieșit în Cluj pe stradă. Pentru verdeața din imediata apropiere, cu impact direct, nu. Sunt mulți care cred că pietruirea extensivă dă un aer occidental orașului. Ceilalți nu se mobilizează pentru un protest. Poate ar trebui. Pentru Roșia Montană a funcționat” – Mihaela Fodor

Foto © Andi Daiszler

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *