,

Mașina viitorului produsă și testată la Cluj. Inginerii de la RAR Cluj au omologat invenția

Posted by

Zilele acestea, pe străzile Clujului poate fi văzută o mașină care este desprinsă din filmele cu Batman.

În realitate, această super mașină a viitorului există și a fost creată de un grup de clujeni pasionați, finanțator fiind Voicu Oprean, CEO la AROBS Transilvania.

Mașina a fost construită în ultimii patru ani și a fost prezentată anul trecut, în cadrul unui salon de inventică unde au participat inventatorii din zona județului Cluj și a județelor limitrofe.

La momentul respectiv s-a spus că este vorba despre o mașină electrică, concepută și realizată la Cluj-Napoca, care a intrat în perioada de probe.

Mașina electrică produsp la Cluj a fost deja omologata de RAR.
Mașina electrică produsp la Cluj a fost deja omologata de RAR. Sursa foto: Foaia Transilvană

Ulterior, prototipul a fost omologat deja de inginerii de la RAR, și a fost înmatriculată cu numerele de probă. Toate aceste demersuri au fost necesare pentru ca mașina să poată f testată în condiții de trafic.

Proiect made în Cluj

Proiectul a fost inițiat și lansat în urmă cu patru ani de startup-ul NewCar4Future, iar principalul investitor este Voicu Oprean, fondatorul companiei clujene AROBS Transilvania Software, care a cooptat, pentru partea de design pe Szabo Peter din Târgu Mureș, și alți parteneri.

Mașina este realizată din fibră de carbon, cântărește 2 tone și poate prinde o viteză maximă testată de 120 de km pe oră.

Interiorul are patru locuri și este din piele ecologică. Bateriile sunt românești și alimentează două motoare electrice amplasate în roțile din spate, autonomia asigurată fiind de 300 de km.

Prototipul dispune de frână regenerativă și nu are oglinzi laterale, ci un sistem de camere video cu două ecrane amplasate în bord.

„Este o mașină electrică gândită, concepută și dezvoltată la Cluj-Napoca. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), cu firme și persoane fizice pasionate de construirea și testarea limitelor tehnologice într-un domeniu atât de frumos, dar și foarte concurențial. În acest proiect am reușit să îmbinăm talente și resurse de design, inginerie mecanică, electrică și electronică, dar și hardware și software. Marea provocare este acum atragerea de fonduri pentru prima serie de producție”, a declarat Voicu Oprean, pentru Cluj24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *