EVENIMENTE, NATIONAL

Medicamentul antiviral Favipiravir va ajunge în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că medicamentul antiviral Favipiravir va fi disponibil şi în farmacii cu circuit deschis.

Rafila a susținut în sedința de Guvern de astăzi că testarea pentru depistarea COVID-19 în va fi extinsă și se va ajunge la chiar peste 100.000 de teste zilnice și a precizat că speră că, spre sfârşitul lunii, să ajungă în spitale şi la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor antivirale inovative, iar Favipiravir-ul „se va găsi în scurt timp şi în farmacii cu circuit deschis”.

„O persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze aşa cum trebuie de asistenţă de sănătate din timp şi nu ajunge în stadii tardive ale bolii greu controlabile care au dus – aţi văzut – la o mortalitate foarte mare. (…) În ceea ce priveşte medicaţia antivirală inovativă, sper să putem să semnăm primul contract cu MSD chiar în aceste zile şi până spre sfârşitul lunii, aşa cum am promis, primele cantităţi de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât şi la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor, unde pot primi şi tratamentul gratuit.

În plus, toate aceste centre şi spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populaţie extrem de accesibilă. Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp şi în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripţie şi cu o evidenţă clară, pentru că e medicament toxic şi trebuie să evităm ca populaţia să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a mai spus Alexandru Rafila.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*