Acasă EVENIMENTE Medici de NOBEL. Profesorii clujeni Sergiu Pașca și Ciprian Tomuleasa sunt doi...

Medici de NOBEL. Profesorii clujeni Sergiu Pașca și Ciprian Tomuleasa sunt doi titani în medicina mondială

0

Nu trebuie să fii un ”Dumnezeu” în medicină, ca să vorbească lumea de tine, așa cum sunt multe exemple și în Cluj Napoca.

La nivelul Universității de Medicină și Farmacie Cluj, sunt mulți profesori și medici renumiți în domeniile lor de activitate, mai puțin cunoscuți, dar considerați titani în cercetarea medicală sau în diferite ramuri ale medicinii.

Sergiu Pașca, este un fost student cu ”magna cum laude” la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. În prezent, Pașca este profesor la Universitatea Stanford, și a primit premiul special pentru excelență în cercetare la nivel mondial, în cadrul Galei Cercetării Românești.

În octombrie 2022, Universitatea Stanford a făcut public faptul că Pașca a condus un studiu în SUA prin care au fost implantați neuroni umani la șoareci pentru a studia tulburări psihiatrice complicate.

Cercetări de mare succes pe creier

Sergiu Paşca s-a născut în Cluj Napoca și a copilărit la Aiud. În 2001 a devenit studentul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca, după ce în timpul liceului a câștigat primul loc Olimpida de Chimie, fapt ce i-a permis să se înscrie la orice facultatea din România, fără examen.

În acelaşi timp, a studiat electrofiziologia la Institutul Max Plack pentru Cercetări în domeniul Creierului din Frankfurt. După ce a obţinut diploma de medic în 2007, Sergiu Paşca s-a înscris la studii post-doctorale la Universitatea Stanford în 2009. La această universitate americană, el a dezvoltat metode pentru a obţine neuroni din celule stem pluripotente induse (iPSC) şi pentru a folosi acele culturi de neuroni cu scopul de a identifica fenotipurile celulare asociate unor maladii cerebrale, precum Sindromul Timothy şi Sindromul Dravet.

Sergiu Paşca a fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de Vizionari în Medicină şi Ştiinţe şi este câştigătorul din 2018 al Premiului Vilcek pentru Promisiune Medicală Creativă, atribuit de Fundaţia Vilcek. În 2022, cercetătorul româno-american a susţinut un discurs în cadrul celebrelor conferinţe TED despre ingineria inversată a creierului uman în condiţii de laborator.

Medicul Ciprian Tomuleasa un nume mondial în domeniul hematologiei

Un alt medic despre care se vorbește prea puțin este Ciprian Tomuleasa, medic specialist hematolog , sectia Hematologie, de la Institutul de Oncologie din Cluj Napoca.

 

Doctorul Tomuleasa are cercetări în domeniul hematologiei, citat de cele mai mari reviste de specialitate de la nivel mondial, având un indice Hirsch, record, de 30. Este un personaj recunoscut de marile nume ale medicinii mondiale.

Ciprian Tomuleasa a ales să rămână în România, unde își practică meseria, își face cercetările și își publică lucrările.

”Pregătirea mea include cercetarea postdoctorală la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, și o parte din rezidențiat la MD Anderson Cancer Center în Houston, SUA. Sunt cel mai tânăr conducător de doctorat în medicina din România, am publicat peste 180 de articole internaționale, majoritatea în quartila Q1, am indice Hirch de 30 și am coordonat peste 15 granturi naționale și internaționale, colaborând cu universități de prestigiu din Europa, Statele Unite, Israel, Japonia sau China, incluzând cu laureatul Premiului Nobel pentru Chimie 2004 – profesorul Aaron Ciechanover; dar si cu profesorul Gabriel Ghiaur, din Statele Unite”, spune despre el doctorul Tomuleasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.