,

Mesajul lui Boc de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: „Am învățat arta de a trăi împreună”

Posted by

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis un mesaj de toleranță maghiarilor clujeni care au sărbătorit astăzi Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Edilul a susținut că orașul este unul iubit pentru multiculticulturalitatea sa și respectă diversitatea, iar noi am învățat arta de a trăi împreună.

„Dragi membri ai comunității maghiare,

Vă adresez, întâi de toate, la mulți ani! 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, o zi importantă în trecutul poporului ungar și un simbol al luptei pentru dreptate și libertate.

Cluj-Napoca este un oraș iubit pentru multiculturalitatea sa, care respectă diversitatea. Putem spune că am învățat arta de a trăi împreună, punând accentul pe ceea ce ne unește, nu pe ceea ce ne dezbină. Limba, cultura, tradițiile și obiceiurile comunității maghiare clujene fac parte integrantă din identitatea orașului nostru. Ne leagă nu doar trecutul istoric, ci mai ales viitorul european și valorile democratice.

Evenimente de tradiție precum Zilele Culturale Maghiare, Zilele Studenților Maghiari, dar și alte acțiuni și eforturi ale comunității maghiare, la care participă clujeni de toate etniile, reprezintă dovada clară că numai împreună putem construi un oraș în care să ne placă să locuim, să învățăm, să muncim, să ne întemeiem o familie.

Vă felicit pentru modul în care zi de zi vă implicați în viața comunității clujene și vă asigur de sprijinul primăriei în toate demersurile pe care le întreprindeți pentru un Cluj-Napoca așa cum ni-l dorim fiecare. La mulți ani!”, a declarat Boc.

Maghiarii din Cluj s-au adunat, miercuri, de la ora 13.00, la Institutul de Teologie Protestantă din Piața Avram Iancu și au pornit într-un marș pe Bulevardul Eroilor până la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail” unde a avut loc, de la ora 14.00, o slujbă religioasă cu ocazia zilei de 15 martie.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni marchează debutul Revoluției din 1848, când a fost lansată și Proclamația (Mit kiván a magyar nemzet) ce includea 12 puncte cu revendicări privind independența guvernării, libertatea presei etc.  în Cluj locuiesc 78.455 persoane de etnie maghiară, număr care reprezintă 13,4% din populația județului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *