Mesajul unui profesor despre elevii problemă

Posted by

Un singur elev poate schimba starea de spirit într-o clasă cu alți 25 de școlari, dornici să învețe carte.

Elevii abuzivi sunt marea problemă a școlii românești.
Elevii abuzivi sunt marea problemă a școlii românești.

Mesajul unui profesor postat pe grup, de pe o rețea de socializare, vizează tocmai comportamentului elevilor problemă.

”În prezent, pentru a nu discrimina un elev obraznic, care își bate joc de colegi, profesori și școală, urăște să participe la lecții și e ținut cu forța, sistemul discriminează alți 25 de copii, cărora le răpește dreptul la o educație de calitate și umilește profesori pe care-i forțează să devină cârpele de șters pe jos ale elevilor problemă!”, scrie profesorul.

Legea Educației făcută după ureche

Aproape în fiecare clasă de școală din România există un elev problemă, pe care Legea Educației, impusă de președintele Klaus Iohannis îl favorizează în detrimentul celorlalți.

În noul cadru legal, un elev nu mai poate fi exmatriculat, decât dacă este la o școală post liceală.

De asemenea, notele scăzute la purtare sunt și ele o glumă bună. La finalul anului școlar, oricât de gravă ar fi fost abaterea, cazul va fi reanalizat. Statistica arată că 99 la sută dintre elevii problemă au avut nota la purtare revizuită.

”Cu siguranță legile și regulile actuale sunt făcute de oameni care n-au predat în viața lor, nu cunosc realitatea de la catedră și din școlile din țară! Aștfel nu-mi explic cum pot să traseze reguli paralele cu realitatea! Cea mai păguboasă pentru educație în momentul de față este cea care te obligă să ții un elev obraznic în clasă, ,,ca să nu-l discriminezi”, deși el urăște școala, nu vrea să învețe, își bate joc de lecție, de restul de 25 de colegi și de profesor, la care nu se mai gândește nimeni dacă sunt sau nu discriminați!”, scrie un profesor.

Începe circul

Profesorul a mai spus că elevul problemă, fără a-l nominaliza, are același comportament de fiecare dată.

Cum începe ora, începe să se agite. Vorbește tare sau aruncă cu lucruri în alți elevi, dornici să asite la ora de curs.

Cu toate astea, noua Lege a Educației îi interzice profesorului și să îl scoată de la oră pe acest ”problematic”.

”De cum intru la clasă elevul respectiv începe circul. Aruncă cu lucruri, vorbește tare, nu vrea să respecte nicio regulă. Îi provoacă sau îî sperie pe ceilalți, le aruncă cu lucruri ca să-i forțeze să se ridice din bănci. Eu ca profesor sunt obligat să asigur siguranța în primul rând și mediul plăcut la clasă. Vi se pare normal de cum intru să stau numai după elevul obraznic? Eu sunt obligat să fac asta. Să mă duc lângă el, să-i vorbesc frumos, din cuvinte să-l fac să se oprească, să-i protejez pe restul. Asta fac eu trei sferturi de oră, oră de oră!”, a mai scris profesorul.

Dascălii nu sunt nici psihologi și nici polițiști

De asemenea, este foarte important de stabilit faptul că profesorii nu sunt nici psihologi, și nici polițiști.

Ei alt rol, și anume acela de a educa copii în conformitate cu programa școlară adoptată de Ministerul Educației.

Dar ce se întâmplă cu acești elevi problemă, nu este prevăzut de nicio lege. Dascălul care a ținut să își păstreze anonimatul susține că acești elevi, trebuie scoși de la ore și trimiși într-o altă sală de curs, unde să fie supravegheați de profesorul de serviciu.

”Ce vină am eu ca profesor că nu pot să susțin lecția, că trebuie să fac pe psihologul și pe polițistul în loc să-mi fac treaba?! Ce vină au restul de elevi că trebuie să suporte asemenea ieșiri în loc să învețe, că de aceea vin la școală? De ce legea nu apără interesele majorității? O să zică poate cei care citesc și au putere de decizie: ,,Dar ce să facem?”. Păi vă spun eu, dacă nu știți: permiteți prin lege ca acel elev care distruge procesul educațional să meargă într-o sală specială. În care să fie un profesor de serviciu și cineva de la pază. Care să se ocupe de elevii problemă, să stea de vorbă cu ei, să le dea ceva de lucru, să le ofere asistență și atenție ca să progreseze”, a precizat profesorul, pentru Educație prin Cultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *