Ultimele zile au adus vești alarmante din partea meteorologilor. Aceștia vorbeau despre ciclonul Ashley, format în Marea Neagră, care va mătura la propriu România. Meteorologia românească s-a decredibilizat complet.
.Lucrurile nu au stat așa, totul dovedindu-se o ”ploaie mocănească”, arhicunoscută de români.
Conferențiarul universitar Lucian Sfîcă, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a venit cu precizări interesante.
În primul rând, susține Sfîcă, cunoscut și ca meteorolog, ciclonul Ashley este o găselniță pur românească.
”Nu veți găsi știri cu Ashley decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți. Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică … În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră, dar fără ca ea să aibă izobare închise, subliniind posibilitatea de dezvoltare în regiunea noastră a unui ciclon, dar nu și existența lui efectivă în momentul de față”, a explicat universitarul.
O banală ploaie de vară
Cu alte cuvinte, mai explică Sfîcă, ploaie de duminică mai poate fi denumită ca o banală ploaie de vară. În orice caz, fenomenul meteo care s-a abătut asupra României nu poate fi numită ”furtuna ultimilor 20 de ani”.
Nici emiterea de mesaje Ro Alert nu a fost văzută bine de populație și specialiștii meteo. Aceste mesaje nu au avut alt rol decât de a panica oamenii.
”Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră – asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) – în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice. Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni.
Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit. Explicații adiționale pe imaginile anexate”, a mai scris conferențiarul Sfîcă.
Lasă un răspuns