,

Micii românești inventați dintr-o greșeală. De 1 Mai, românii mănâncă milioane de mici

Posted by

Dacă e 1 Mai, e obligatoriu ca românii să mânânce mici. Iar pentru asta, producătorii se pregătesc din timp cu rezerve considerabile. Micii românești inventați dintr-o greșeală.

Micul romanesc a fost inventat dintr-o greseala
Micii românești inventați dintr-o greșeală.

Puțină lume cunoaște însă istoria acestui aliment. Povestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani. Consemnările vremii arată că primul mic a fost mâncat în Centrul Vechi din București, fiind inventat dintr-o întâmplare.

Povestea micului a început în Bucureşti, în urmă cu mai bine de un secol. Atunci, un bucătar iscusit din Capitală, pe numele său Iordache Ionescu, le pregătea mușteriilor mai multe preparate la grătar. Ionescu, aşa cum era strigat de clienţii localului, avea o reţetă excepţională de cârnaţi, renumită în tot oraşul, care a stat la baza micului din zilele noastre, explică istoricul Dan Falcan.

Micii au ajuns un simbol național

Într-o zi, Ionescu muncea de zor la cârnaţii pregătiţi la grătar. La un moment dat, maţele în care învelea carnea tocată s-au terminat.

Văzând că cererile la cârnaţi sunt din ce în ce mai multe, Iordache Ionescu a luat o bucată din carnea pregătită şi a pus-o pe grătar. Primul care a gustat invenţia cârciumarului a rămas impresionat de gustul „mititelui“, iar noul produs s-a transformat în vedeta localului din centrul oraşului.

Încet-încet, pe majoritatea grătarelor din cârciumile şi localurile bucureştene se aflau mititei, iar oamenii păreau fascinaţi de gustul noului produs.

„Înainte de al Doilea Război Mondial, la aproape orice colţ de stradă există o bodegă în care se serveau mici“ , povesteşte Dan Falcan.

Micul vine din Turcia de acum câteva sute de ani

Moghazehi Mehrzad, unul dintre pasionaţii artei culinare, are o altă părere despre originea micului. Acesta cunoaste legenda lui Iordache dar are altă teorie. El crede că micul nu este un produs tradiţional românesc, ci vine din Turcia de acum 300, 400 de ani.

Moghazehi povesteşte că micul este de fapt un kebap, preparat cu ajutorul a numeroase condimente şi ierburi aromate.

”Din reţeta originală de mici fac parte chimenul şi ienibaharul, condimente folosite foarte des de turci, fiind adaptată de fiecare zonă după gusturile şi obiceiurile culinare“ , precizează acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *