Dacă în centrul orașului totul strălucește și arată a nou, străzi modernizate, piste pentru bicicliști, stații de autobuz noi și iluminat modern, când ne îndreptăm spre periferia orașului dăm peste o altă lume, un alt oraș Cluj-Napoca, unul în care pistele de biciclete verzi nu au ajuns, iar iluminatul de ultimă generație este o utopie.
Nu mergem foarte departe, ci doar până la Gară, de unde o luăm pe pod spre Autogara Beta, apoi spre strada Septimiu Mureșan, fosta Maiakovski. Avansăm pe această stradă până la un loc în care în urmă cu 30 de ani, înainte de 1989, Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) depozita rolele peliculelor care erau proiectate în cinematografele Clujului. Acum din depozit a mai rămas doar un munte de role și câteva ziduri care stau să cadă.
Fostul depozit de filme RADEF de pe strada Septimiu Mureșan 31-35 a ajuns o ruină și zace în paragină de mulți ani. Un focar de infecție unde îți vine rău dacă intri. Mulți dintre locuitorii din zonă îl compară cu un mic ghetou al Clujului, unde își mai găsesc adesea adăpost oamenii străzii.
„Foarte rău arată acest loc, mizerabil. Mai stau aici boschetarii și beau, se droghează și fac scandal. E plin de gunoaie. Nu știu de ce primăria nu preia spațiul acesta și să facă ceva”, ne-a precizat o doamnă care locuiește în apropiere.
Foaia Transilvană a vizitat în aceste zile acest „cimitir al filmelor”.
Depozitul de Filme a intrat în atenția opiniei publice în 2014, când Festivalul Internațional de Film Transilvania a pornit campania „Salvați Marele Ecran” cu scopul de a salva acest spațiu și transformarea lui într-un spațiu alternativ de cultură urbană și a unui Muzeul al Cinematografiei, însă proiectul pare să fi fost abandonat întrucât nu s-a mai readus în discuție deloc această idee.
Organizatorii TIFF au modernizat și igienizat zona cu bani din donații și au precizat că își doresc să intre în posesia acestui spațiu pentru a crea un Muzeu al Cinematografiei Româneşti, dar au abandonat ideea din lisă de interes din partea Ministerului Culturii și RomaniaFilm.
Și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” a dorit acest spațiu
Ministerul de Interne ar fi vrut să obțină Depozitul de Filme pentru Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din imediata apropiere, dar nici ei nu au avut noroc să îl primească.
Școala de Poliție vânează acel teren încă din 2007 pentru a extinde baza de pregătire a noilor agenție de poliție și crearea unor spații de pregătire tactică și mai multe poligoane de intervenție necesare instruirii la un nivel european.
Așadar, Depozitul de Filme continuă să rămână a nimănui, nu avem nici zonă de pregătire pentru agenții de poliție, nici Muzeu al Cinematografiei Românești. Care va fi soarta acestui spațiu în viitorul apropiat și cine va pune mâna pe el, vom trăi și vom vedea.
Lasă un răspuns