Prezență numeroasă de clujeni în această după-amiază la procesiunea religioasă de Rusalii din fața Catedralei Mitropolitane.
Au luat parte mii de clujeni de toate vârstele, care au respectat tradiția de Rusalii și au venit îmbrăcați în ia tradițională, la costum sau în port popular, dar și alături de o ramură de grâu.
Mulți participanți la procesiunea de Rusalii au respectat și tradiția îngenuncherii, iar la finalul slujbei din fața Catedralei au pornit într-un marș pe B-dul 21 Decembrie 1989 flancați de jandarmi și cu un sobor de preoți în fruntea alaiului.
Deși marșul trebuia să înceapă la ora 18:00, dar acesta a înceout cu o întârziere. Traseul a fost: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin spatele Bisericii Sfântul Mihail) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei.
100 de preoți au blocat tot traficul
Banda dedicată transportului în comun a fost blocată de preoți, creând nervozitate în rândul clujenilor și formându-se o coloană de autobuze și troleibuze până pe Memorandumului.
„Când a fost maratonul s-a închis circulația autovehiculelor pe B-dul 21 Decembrie 1989, dar CTP a putut circula. Dar ptr preoți inchid tot iar coloana de troleibuze și autobuze era pe strada Memorandumului ptr 100 de preoți”, a scris clujeanul Ovidiu Rusu pe Facebook.
Ce reprezintă marea sărbătoare de Rusalii
Rusaliile comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret.
În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă dar din roadele pământului, iar mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt.
Și Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale.
GALERIE FOTO
Lasă un răspuns