Connect with us

Hi, what are you looking for?

EVENIMENTE

Mii de credincioși sunt aşteptaţi la Mănăstirea Nicula. Cum arată programul de Hramul Adormirii Maicii Domnului

Tradiționalul pelerinaj din 15 august de la Mănăstirea Nicula adună zeci de mii de credincioși, iar oamenii vin din toate colţurile ţării pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august este importantă peste tot în lumea creștină, mai ales datorită icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula.

Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului va fi precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Procesiunea va începe luni, 14 august

Procesiunea va începe luni, 14 august 2023, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.

Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care va face parte și Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.

În ziua praznicului, marți, 15 august 2023, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.

Pe toată perioada prezenței lor la Mănăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să fie responsabili unii față de alții și mai ales față de ce lasă în urma lor, știind că pășesc într-o grădină a Maicii Domnului.

Peste 200 de polițiști vor fi mobilizați

În perioada 11 – 15 august a.c., în medie, peste 200 de polițiști vor acționa pentru ca manifestările religioase sau alte tipuri de evenimente publice să aibă loc în siguranță, cu respectarea prevederilor legale.

Întrucât, în această perioadă se vor înregistra valori ridicate de trafic, în special pe DN1C – E576, înspre municipiul Gherla, polițiștii recomandă șoferilor să fie atenți la condițiile de drum și să aibă răbdare și bunăvoință față de toți participanții la trafic. 
  
De altfel, oamenii legii îndeamnă la atenție sporită, iar viteza de deplasare să fie adaptată atunci când circulați cu autovehiculul prin zonele cu activitate pietonală intensă. 
  
În apropierea mănăstirii Nicula, respectați indicațiile autorităților referitoare la fluidizarea traficului și parcarea autovehiculelor. Pentru a evita aglomerația, în special în data de 15 august, vă rugăm să luați în calcul mijloacele de transport în comun, inclusiv cursele speciale puse la dispoziție de autoritățile locale, pe ruta Gherla –Nicula. 

Polițiștii sunt pregătiți să acționeze în scopul îndrumării persoanelor, supravegherii și gestionării traficului rutier, dar și pentru a preveni producerea unor situații de natură a perturba siguranța persoanelor”, au transmis polițiștii clujeni.  

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

EVENIMENTE

Marea sărbătoare a creștinătății, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mare, a adunat peste 30.000 de pelerini care au venit să se...

CALEIDOSCOP

Una dintre cele mai importante sărbători creștine are loc în fiecare an la 15 august – Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, iar...

NATIONAL

Numărul de trenuri a fost suplimentată de către CFR Călători pentru zilele de 12, 13, 14 şi 15 august, cu ocazia minivacanței de Sfânta...