EXCLUSIV Ministerul de Interne a semnat cu Lukoil un contract de 25 de milioane de euro. Și asta cu doar șase zile înaintea invaziei din Ucraina

Posted by

Ministerul de Interne din România cumpără carburanți de la Lukoil, în valoare de zeci de milioane de euro.

Ultimul contract a fost semnat în urmă cu câteva zile, mai exact când rușii erau la granița Ucrainei, pe data de 17 februarie 2022. Cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au cerut prelungirea contractului cadru de achiziții de motorină și benzină.

Valoarea acestui contract subsecvent este una foarte mare. Mai exact de 108.4 milioane de lei, fără TVA. Dacă adunăm și taxa pe valoare adăugată obținem o sumă de 128.99 milioane de lei, peste 25.7 milioane de euro.

Datele oficiale publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a încheiat în 2018, cu Lukoil, un contract cadru pentru furnizarea de carburanți. Acesta a fost prelungit an de an, valoarea achizițiilor făcute fiind foarte mare.

Poșta Română și Inspectoratul General pentru Imigrări

În SEAP există date referitoare legate de achizițiile făcute de marile firme ale Statului Român, tot de la Lukoil, firmă despre care se spune că are acționariat rusesc.

Mai exact, în data de 11 noiembrie 2021, Inspectoratul General pentru Imigrări a cumpărat combustibili învaloare de 4.1 milioane de lei.

În 2 februarie 2022, Poșta Română semnează un contract de achiziție de 32.2 milioane de lei, pentru achiziționarea de carburanți de la Lukoil.

Senatul României figurează cu achiziții de un milion de euro de combustibili de la Lukoil. Este vorba despre un contract semnat în data de 14 ianuarie 2022, în valore de 5.07 milioane lei.

Lukoil firmă cu acționariat rusesc

Economia României are diverse sectoare influențate oficial de afacerile rusești, în special din industria petrolieră și a metalurgiei aluminiului.

Lukoil și a sa rafinărie Petrotel-Lukoil, Alro, TMK-ARTROM Slatina, NIS petrol, Gazpromneft Marine Bunker Balkan, Lukoil Lubricants East Europe, Cerva, XM Textiles și Standart Park sunt primele 10 companii din România cu acționariat rusesc după cifra de afaceri, potrivit clasamentului realizat de Confidas, platforma prin intermediul căreia se pot verifica informații despre companiile din România.

În 2020, Lukoil a avut un profit de peste 1,3 miliarde de lei, după susține presa economică din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *