Ministra Culturii nu și-a putut murdări bocancii prin noroaiele Clujului

Posted by

Ministrul Culturii a vizitat, duminică, un lantier arheologic din centrul Clujului. Ministra Culturii nu și-a putut murdări bocancii.

În urma cu câteva zile, muncitorii care lucrau la refacerea Parcului I.L. Caragiale, au făcut o descoperire senzațională. Este vorba despre un zid de apărare din perioada romană, foarte bine conservat.

Culturii nu și-a putut murdări bocancii.
Culturii nu și-a putut murdări bocancii.

Aflat chiar la suprafață, zidul este considerat de istorici clujeni foarte important, fiind o probă în plus, care confirmă prezența romanilor în aceste locuri.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan a făcut o vizită oficială în Cluj, de care nu a știut mai nimeni. Ea a fost plimbată pe șantierul arheologic din Parcul I.L. Caragiale.

Vizita în blugi

Pentru a face vizita cât mai confortabilă, muncitorii au lucrat câteva ore suplimentare. Au așternut nisip, peste care au pus plăci de tego, folosite la cofraje.

Astfel, vizita ministerială, una în blugi de altfel, a fost una fără incidente deosebite. Bocancii ministrei Turcan nu s-au murdărit și totul a fost foarte bine.

În tot acest timp, probabil șeful de șantier umbla prin noroi, pe lângă ministrul Turcan, și oferea tot felul de explicații.

Emil Boc, primarul Clujului nu a fost prezent la vizita ministerială. Cel care a condus vizita pe șantier a fost viceprimarul Dan Ștefan Tarcea.

Acesta a postat un mesaj despre importanța descoperii făcute.

Descoperirea prezintă o importanță deosebită, confirmând aspecte esențiale despre urbanizarea zonei. Zidul de incintă al orașului roman Napoca, datând aproximativ din anii 119 – 271 d. Chr., relevă o fundație solidă, construită de romani, utilizată ulterior de sași în fortificarea primului lor oraș stabilit în această locație. Suprapunerea acestui zid de incintă roman peste incintele ulterioare ale orașului medieval Cluj este un aspect semnificativ, sugerând continuitatea urbană în timp”, a scris Tarcea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *