,

Ministrul Rafila a anunțat o veste bună despre pandemie: „Cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie”

Posted by

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este posibil ca la finalul lunii martie să „nu mai fi nevoie de starea de alertă”.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare”, a spus ministrul Sănătății, marți seară, la TVR.

Alexandru Rafila a precizat că este posibil să rămână necesare unele măsuri, cum ar fi purtarea măştii în spaţii închise sau păstrarea distanţei.

„Cred că toată lumea poate să se gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne întoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situaţie care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu ştiu, peste 2 luni de zile, cred că este un element şi psihologic care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, şi să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate”, a mai precizat ministrul.

Ministrul a fost întrebat dacă e posibil ca în toamnă să revină virusul.

„Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puțin transmisibile, adică transmisibilitate mare, patogenitate mică. Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc trebuie să se vaccineze, să sperăm că și producătorii își vor adapta vaccinul variantelor circulante și nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiași vaccin”, a explicat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *