La ultimul meci de pe Cluj Arena, denumită acum și Mocirla Arena, din cauza noroiului foarte mare în care s-a transformat gazonul, Universitatea Cluj a remizat cu Rapid București.
Dar în acest articol nu vrem să vorbim despre meciul de fotbal, ci despre gazonul de pe stationul de cinci stele, care a ajuns acum, datorită incompetenței celor care conduc Consiliul Județean Cluj dar și societatea care administrează arena de fotbal, ciuca bătăilor pe internet.
Tișe promite de 12 ani și tot nimic. În 2011 era drenaj
Pe 31 mai 2011, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, promitea că pe Cluj Arena va fi instalat un sistem modern de joc care va consta în: 3.800 de metri cubi de material drenant şi substratameliorat, 8.150 ml de şanţuri, 900 ml de tubulatură sistem drenaj, 260 ml tubulatură canalizare apă meteorică, 24 de cămine de inspecţie şi curăţare drenaje, 400 de metri liniari de rigole perimetrale, 24de aspersoare pentru irigaţii, 49 de kilometri de cablu şi 8.400 mp. de gazon, aproximativ 300 de tone.
Atunci se construia stadionul și se realiza sistemul modern de drenaj al gazonului.
Nimeni nu știe dacă acest sistem de drenaj al apei de ploaie, care ajunge pe gazon, există, sau doar s-au spălat niște bani, și nu puțini. Din declarația lui Tișe rezultă că au fost montate inclusiv cămine de inspecție a sistemului de drenaj.
Dacă acest sistem există, de ce la fiecare meci de fotbal, gazonul se transformă într-o mocirlă de nedescris, bună pentru porci, nu pentru niște jucători de elită, care joacă la cluburile din prima ligă.
Am căutat răspuns la această întrebare dar nici un oficial căuatat de noi nu a putut fi consultat.
Festivalul Untold schimbă dar nu se vede nimic
De la inaugurarea Cluj Arena, și până în prezent, gazonul de pe Cluj Arena a fost înlocuit de mai multe ori. Cel puțin așa ni se spune de câteva ori pe an, de oficialii Județului Cluj, inclusiv Alin Tișe, liberal de frunte, care s-a remarcat doar prin proiecte care nu se mai fac, gen spitale de sute de milioane de euro sau alte bazaconii de genul acesta.
Revenind la Untold, celebrul festival de muzică de la Cluj Napoa. În fiecare an, oficialii Untold spun că vor reface gazonul care se distruge dupa festival.
Sa luăm ca și exemplu anul 2022. Înainte de festival, Tișe anunța faptul că gazonul distrus de pe Cluj Arena va fi înlocuit, de Untold.
După festival, pe 22 august 2022, tot oficial se anunța faptul că: ”pe Cluj Arena, gazonul care a fost afectat de cele 4 zile de festival, cât și gazonul care era afectat în urma exploatării uzuale de peste an a stadionului va fi înlocuit de către organizatorii UNTOLD. Restul suprafeței de gazon va fi fertilizată și supraînsămânțată. În total investițiile pe stadion se ridică la peste 300.000 RON”.
Acum banii ăștia chiar s-au plătit sau nu? Aici este o altă întrebare firească, și am vrea să vedem și noi devizele de lucrări achitate de Untold.
La primul meci jucat, chiar de naționala României împotriva Slovaciei, gazonul s-a făcut praf. Atunci s-a transformat din nou în mocirlă, fapt ce a făcut ca echipa națională să fie umplută de rușine.
Tișe schimbă din nou gazonul. Vorbește din nou de drenaj
În ianuarie 2023, Tișe face din nou un anunț pe tema gazonului de pe Cluj Arena. Consiliul Județean va investi 130.000 de euro, pentru schimbarea integrala a gazonului.
”Noutatea nu este că vom schimba doar gazonul, care am estimat noi în jur la 130.000 de euro, am auzit tot felul de discuții în spațiul public că costă jumătate de milion de euro, să fim rezonabili. Schimbăm gazonul integral, 130.000 de euro ca preț de pornire a licitației și mai suntem obligați, alături de această schimbare de gazon, să facem câteva lucrări complementare: sistemul de drenaj, sistemul de încălzire, infrastructura pe care trebuie să o facem sub gazon, scurgerea apei să nu mai fie noroi, la fel cum e un stadion din Europa”, spune Tișe.
Lasă un răspuns