Mii de moți sunt așteptați duminică, 9 iulie, la ce-a de-a 68-a ediție a sărbătorii tradiționale de la Crucea Iancului, care va avea loc în comuna Mărișel.
Sărbătoarea se desfăşoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848.
„Drumul județean reabilitat facilitează accesul spre aerul proaspăt de munte din Mărișel și la ce-a de-a 68-a ediție a sărbătorii tradiționale de la Crucea Iancului. În jurul acestei troiţe se adună moţii și turiștii, an de an, pentru a cinsti victoria înaintaşilor şi pe Avram Iancu.
Când: Duminică, 9 iulie 2023
Ora: 12:00
Unde: Comuna Mărișel”, au precizat reprezentantii forului judetean.
Vor evolua: Veta Biriș, Cornel Borza, Adrian Neamțu – taragot, Alina Pinca, Mihai Mariș – taragot, Nicolae Turcu, Ionuț Candrea și Ioana Petran, Alexandru Potra, Florina Trif, Lucia Potra, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia-Maria Hetea-Danciu, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș. Totodată, în scenă vor prezenta cântece și jocuri tradiționale: Nicolae, Mihai și Emanuel Badiu, Taragotiștii din Mărișel, Ana Maria Mariș, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Daria Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Denisa Giurgiu, Andra Mariș, Delia Toderici, Adela Burcă, Dragoș Cîmpean, Andrada Mariș, Ștefan Suciu, Larisa Gurzău, alături de Ansamblul folcloric „Nepoții Iancului” – Mărișel, Grupul tradițional „Mărișana” –Mărișel, Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor” – Gilău, Ansamblul Folcloric ,,Șoimii Carpaților”- Florești și Ansamblul folcloric „Cununa Munților” din Măguri-Răcătău.
Crucea Iancului de la Mărișel a fost ridicată inițial din lemn, în anul 1924, pentru a marca aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872). Ulterior, a fost înlocuită cu una din piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial crucea a fost demontată, iar în 1944 locuitorii din Mărișel au ridicat o nouă troiță din piatră.
În jurul acestei troiţe se adună moţii an de an, pentru a cinsti victoria înaintaşilor şi pe Avram Iancu.
