,

Motociclistul care nu avea trusă medicală și stingător a câștigat procesul. Judecătoria Cluj i-a anulat amenda

Posted by

Un motociclist care a fost amendat de un agent de poliție din cadrul Biroului Poliției Rutiere Cluj, a câștigat procesul și a reușit să obțină anularea sancțiunii contravenționale.

Bărbatul a fost a amendat în data de 14 mai 2022, pentru că nu avea în dotarea motocicletei pe care o conducea, trusa medicală, triunghiuri reflectorizante sau stingător cu praf.

Agentul Mirel Cazac de la Poliția Rutieră Cluj l-a oprit în trafic și i-a spus că există cetățeni care sunt deranjați de zgomotul motocicletelor care circulă prin zona respectivă, motiv pentru care îi va amenda pe toți motocicliștii întâlniți.

Agentul Mirel Cazac a fost cel care a aplicat amenda.
Agentul Mirel Cazac a fost cel care a aplicat amenda.

Amenda aplicată clujeanului pentru lipsa accesoriilor, care oricum nu au unde să fie depozitate pe motocicletă, a fost de 580 de lei.

Judecătoria Cluj a anulat amenda

După acest episod, bărbatul s-a adresat instanței de judecată, care a decis anularea amenzii, pe motiv că este disprorțional de mare în raport cu fapta comisă.

Motociclistul a invocat faptul că un stingător sub presiune ar putea fi un pericol real, în caz ce accident, pentru toți participanții la trafic.

”Sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul- verbal”, se arată în sentință.

De asemenea, instanţa a apreciat că fapta petentului prezintă un pericol social concret foarte scăzut, având în vedere că motociclul este omologat în România şi avea inspecţia tehnică periodică valabilă la momentul controlului, astfel încât acesta putea considera, în mod rezonabil, că deţine toate elementele necesare pentru circulaţia pe drumurile publice.

Mai mult, judecătorul a apreciat că aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 580 lei nu respectă principiul proporţionalităţii, astfel sancțiunea amenzii contravenționale, în cuantum de 580 lei, a fost înlocuită un avertisment.

Clujeanul a fost reprezentat de cabinetul de avocați Anatol Pânzaru, din Cluj Napoca, prin avocatul Mircea Samuilă.

Un răspuns

  1. Avatar Colonelul
    Colonelul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *