Șeful campaniei naționale de vaccinare colonelul Valeriu Gheorghiță a făcut în cursul zilei de vineri un anunț îngrijorător.
Potrivit medicului militar, varianta Omicron a noului coronavirus îi va infecta masiv pe români, în special cei care locuiesc la orașe.
„Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a mai spus Gheorghiță.
Eficiența tulpinii Omicron în fața vaccinurilor
La nivel mondial s-au făcut deja studii cu privire această variantă a coronavirusului. Multe dintre aceste studii au concluzii îngrijorătoare.
Astfel,vaccinul Moderna este eficient doar dacă se administrează în trei doze. Efectul neutralizant anti-COVID-19 produs de schema de vaccinare din două doze cu serul Moderna este ”substanţial mai redus” împotriva noii variante Omicron a coronavirusului, a declarat miercuri dr. Anthony Fauci, şeful Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA.
Totuşi, adaugă Fauci, care a vorbit în timpul unui briefing de presă la Casa Albă, doza de supra-rapel (”booster”) cu serul Moderna induce o activitate neutralizantă ”la nivelul corespunzător neutralizării Omicron”.
Vaccinuri cu eficatate zero
Un studiu care încă nu a fost publicat, dar care este realizat de cercetători de la Universitatea din Washington sau Universitatea sau Institutul Național de Genetică Moleculară din Italia, are concluzii îngrijorătoare.
Prima dintre ele se referă la faptul că Omicron s-a transmis de la șoarece.
Pentru a testa teoria transmiterii între specii, oamenii de știință au analizat dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de șoarece, nurcă sau pangolin. Au descoperit că ipoteza este corectă, dar că nu este valabilă și în cazul altor animale – și au menționat că variantele anterioare ale virusului nu s-au legat de niciuna dintre cele trei rozătoare.
„Descoperirile sugerează că mutațiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare și au contribuit la o potențială creștere a transmiterii la om”, spun ei
În plus, pentru a investiga puterea Omicron de a evita răspunsul imun, cercetatorii au comparat activitatea de neutralizare a anticorpilor împotriva variantei originale și cea înpotriva noii tulpini, în diferite grupuri de pacienți convalescenți sau indivizi vaccinați cu cele șase vaccinuri principale (Moderna, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sputnik V și Sinopharm).
Pacienții vindecați și persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson (doză unică), Sputnik V sau Sinopharm nu au avut activitate de neutralizare împotriva Omicron.
Persoanele vaccinate cu Moderna, Pfizer/BioNTech și AstraZeneca au prezentat o neutralizare de 33, 44 și, respectiv, 36 de ori mai mică împotriva variantei Omicron în comparație cu tulpina originală.
Lasă un răspuns