Acum un an de zile, Consiliul Județean Cluj a pierdut procesul de revendicare în urma căruia două treimi din clădirea din centrul Clujului, în care funcționează Muzeul de Artă, au ajuns la o familie privată.
Între timp, în urmă cu zece zile noii proprietari, o familie din Săliște, județul Sibiu, a trimis o notificare la Muzeul de Artă.
”Am primit o notificare de acum zece zile, ca în termen de o lună, să facem documentele predare primire a spațiilor pe care ei le-au primit în proces”, ne-a declarat managerul Muzeului de Artă, profesorul universitar Lucian Nastasă-Kovacs.
Va fi transformat în hotel de cinci stele
Profesorul Kovacs ne-a mai declarat că actualul muzeu se va transforma, cel mai probabil într-un hotel de cinci stele, așa cum se aude prin Cluj Napoca.

Lucian Nastasa Kovacs, managerul Muzeului de Arta Cluj
De altfel, acest mesaj a fost reiterat de managerul Muzeului de Artă într-o postare făcută pe o rețea de socializare.
”Așadar, orașul de „Cinci stele” va avea în curând un Hotel de „cinci stele” în chiar centrul urbei! În loc de Grigorescu, Pallady, Tonitza, Hollósi ș.a. veți admira aroganța îmbogățiților prin tot ce este mai abject și fără scrupule! Cu alte cuvinte, un tezaur de peste 16.000 opere de artă (în cuantum de sute de milioane de euro) va fi în curând ascuns privirilor în profitul limuzinelor și a prostului gust! Iar voi hrăniți-vă cu iluzii că alții „muncesc” și se frământă pentru prosperitatea noastră!”, a spus profesorul Kovacs.
Istoria unei retrocedări suspecte
Potrivit actelor publice, clădirea Muzeului de Artă din Cluj Napoca a fost retrocedată în proporție de două treimi, unei familii din Săliște, județul Sibiu.
Cealaltă treime a rămas în proprietatea Consiliului Județean Cluj, fără ca cei care conduc această instituție să se ocupe în vreun fel de acest subiect.
Profesorul Kovacs ne-a mai declarat că în acest dosar de retrocedare au sunt multe lucruri suspecte.
Unul dintre ele se referă la întreaga clădire a Muzeului de Artă. Dacă acest imobil a fost în întregime a lui Denes Banffy, și prin testament a fost lăsat familiei din Săliște, de ce clădirea nu a fost retrocedată doar în proporție de două treimi.
Apoi, mai spune profesorul Kovacs, în testament se arată că Denes Banffy va lăsa acestei famili întreaga avere. Ori, Deneș Banffy mai avea un castel la Răscruci, care azi este proprietatea Consiliului Județean Cluj.
”Acest castel nu a fost retrocedat și nici nu s-a făcut referire despre el. Castelul de la Răscruci este modernizat acum de Consiliul Județean Cluj, pe fonduri europene”, ne-a declarat profesorul Lucian Năstasă Kovacs.
