Muzeul de Artă din Cluj nu participă la Noaptea Muzeelor 2024

Posted by

Muzeul de Artă din Cluj nu participă la Noaptea Muzeelor 2024 în acest an. Reprezentanții instituției doresc să tragă astfel un semnal de alarmă pentru subfinanțarea muzeelor și bibliotecilor de către Ministerul Culturii.

Muzeul de Artă din Cluj nu participă la Noaptea Muzeelor 2024
Muzeul de Artă din Cluj nu participă la Noaptea Muzeelor 2024

„Pe 18 mai 2024, Muzeul de Artă ar fi trebuit să participe la evenimentul Noaptea Muzeelor, dedicat promovării culturii și patrimoniului muzeal.

Din păcate, instituția noastră se va solidariza cu colegii din Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă (Culturmedia), care organizează un protest la București în data de 18 mai. Acest demers este unul care dorește să atragă atenția asupra lipsurilor financiare din cadrul instituțiilor muzeale și a bibliotecilor din România.

Membrii sindicatului din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca consideră că subfinanțarea culturii reprezintă un pericol nu numai pentru protejarea și promovarea patrimoniului național, ci și la adresa menținerii nivelului de profesionalism în cadrul muzeelor și bibliotecilor din România. Nu trebuie uitat faptul că, în ultimele decenii, un număr semnificativ de biblioteci comunale și din micile orașe au fost închise, iar multe muzee nu au mai putut asigura un personal calificat pentru activitățile întreprinse.

Această problemă nu este una provocată de forul tutelar al instituției, Consiliul Județean Cluj, ci de lipsa de reacție a Ministerului Culturii, care de ani de zile refuză să sprijine muzeele și bibliotecile într-un mod profesionist”, au transmis reprezentanții Muzeului de Artă.

Cel mai vizitat muzeu din Cluj își închide porțile de Noaptea Muzeelor

Muzeul de Artă din Cluj este mai mereu cel mai vizitat muzeu din județ de Noaptea Muzeelor. Anul trecut a înregistrat un număr de 28.000 de vizitatori.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că pregătește mai multe amendamente cu majorări salariale în contextul boicotării evenimentului Noaptea Muzeelor de către mai multe muzee din țară.

„Sunt extrem de ingrijorata cu privire la protestul anuntat de către angajaţii din sistemul muzeal din România cu ocazia desfăşurării Programului „Noaptea Muzeelor” 2024 şi sunt convinsă că aceştia au ajuns la capătul răbdării.

Vorbim despre profesionişti, deosebit de bine pregătiţi, care gestionează un patrimoniu de milioane de euro şi care poartă o responsabilitate deosebită. Vorbim despre oameni pasionaţi care, alături de alţi angajaţi din instituţii de cultură, muncesc pentru păstrarea identităţii noastre naţionale.

Cu toate acestea, muncesc pe salarii care nu au cum sa fie satisfacatoare. De parcă nu ar fi fost îndeajuns, angajaţii din muzee şi biblioteci au mai primit o lovitură sub centură atunci când angajaţilor din muzeele şi bibliotecile care lucrează în sistemul de educaţie li s-au majorat salariile cu 20%, deşi cu toţii desfăşoară o muncă ce necesită aceeaşi pregătire profesională şi cel puţin aceleaşi responsabilităţi.

Din momentul în care s-a produs această inechitate salarială, am discutat cu ministrul Finanţelor care m-a asigurat că impactul bugetar de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024 este sustenabil”, a declarat Raluca Turcan, miercuri pentru News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *