Acasă EVENIMENTE Muzeul Farmaciei, la un pas de redeschidere. Va dispune de 10 săli...

Muzeul Farmaciei, la un pas de redeschidere. Va dispune de 10 săli de expoziție

0

Intrat într-un amplu proces de renovare și modernizare în luna octombrie 2018, Muzeul Farmaciei se pregătește de redeschidere, după ce lucrările de consolidare şi reabilitare a clădirii Casa Hintz sunt pe ultima sută de metri.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va achiziționa mobilier pentru dotarea spațiului expozitional nou.

Casa Hintz, clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, imobil situat în Piața Unirii nr. 28.

MNIT a inițiat o licitatie pentru achizitionarea de „MOBILIER pentru dotarea spațiului expozitional nou pentru expoziția „MUZEUL FARMACIEI, CASA HINTZ” în vederea expunerii pieselor de patrimoniu și pentru realizarea unor activități educative și conexe a noii expoziții de Istorie a Farmaciei, în Casa Hintz. Expoziția muzeală este extinsă pe 10 săli situate la parterul și subsolul imobilului. Proiectul mobilerului se află în proiectul de arhitectură nr. 40/2022 REAMENAJARE EXPOZIȚIE MUZEUL FARMACIEI, CASA HINTZ”. Data limita de depunere a ofertelor este 05.12.2022. Valoarea contractului este de 537.157 lei, fonduri bugetare.

Casa Hinz este un monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, „La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Gyula Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. Șeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.