Connect with us

Hi, what are you looking for?

EVENIMENTE

Ne distrugem istoria. Poarta veche de aproape 100 de ani a Parcului Babeș a fost pusă la pământ și va fi înlocuită. Era un simbol al Clujului – FOTO

Una dintre cele mai frumoase zone de agrement ale Clujului, un spațiu ideal pentru făcut mișcare și plimbat prin natură, este, fără doar și poate, Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”, locul unde generații întregi de sportivi clujeni și-au făcut antrenamentele și au obținut marile performanțe ale carierei.

Cunoscut sub numele mai uzual de Parcul Babeș, acesta a fost deschis oficial în 4 noiembrie 1934, în prezența a sute de clujeni și autoritățile locale.

Parcul se află situat pe o suprafață de 25 de hectare între Someșul Mic și Canalul Morii, pe locul fostei Grădini Csikós. Construcția parcului sportiv de astăzi a fost inițiată și susținută financiar la începutul anilor ’30 de reputatul medic și profesor Iuliu Hațieganu, rectorul universității la acea vreme, în memoria fiului său care a murit la vârsta de 8 ani.

Planurile parcului de la acea vreme au fost întocmite de arhitectul Elemér Moll și inginerul Gyula Kovács, ținând cont de sugestiile profesorului de sport Albin Moraru și ale medicului Onoriu Crețianu.

Ne distrugem istoria. A fost demolată poarta veche de 100 de ani

În prezent, parcul se află în administrarea Universitatea Babeș-Bolyai, iar din cauza lucrărilor de modernizare a zonei de pe platoul Sălii Sporturilor s-a luat decizia de a se renunța la poarta veche de 100 de ani a Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu”, fiind pusă la pământ, fără nicio explicație.

Această poartă era unul dintre simbolurile Clujului, o parte din istoria orașului, iar baza sportivă s-a identificat cu ea, fiind inaugurată de însuși profesorul Hațieganu, fondatorul întregului parc.

Va fi înlocuită și mutată în interiorul parcului

Potrivit Faclia, poarta veche va fi înlocuită cu una nouă, modernă, din beton cel mai probabil, însă fără farmecul de odinioară și parfumul de epocă al vremurilor. Conform sursei citate, cea veche de aproape 100 ani ar urma să fie amplasată undeva în incinta parcului, lângă bisericuța de lemn, însă nu știm cu exactitate dacă acest lucru se va întâmpla.

Foto © Foaia Transilvană

Foto © Foaia Transilvană

Foto © Foaia Transilvană

Foaia Transilvană a cules câteva fotografii din perioada boemă a Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu”, când mii de clujeni veneau să facă baie vara în celebrul ștrand din incinta bazei, să joace tenis, fotbal sau să se dea în toboganele uriașe.

Imaginile au fost realizate de regretatul fotograf Csomafáy Ferenc și se află în arhiva Azopan Fotóarchívum.

Coada la intrare în Parcul Sportiv

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

SOCIAL

Una dintre cele mai mari personalități politice și culturale din anii 1800 și unul dintre cei care au avut o contribuție majoră pentru formarea...

EVENIMENTE

Una dintre cele mai importante fabrici din județul Cluj a fost, fără doar și poate, producătorul de cartoane „MUCART”, un simbol al industriei României...

EVENIMENTE

Puțini clujeni cunosc istoria orașului în care locuiesc și povestea din spatele monumentelor pe lângă care trec aproape zilnic. Există o serie de statui...