În ultimii doi ani, Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii a devenit scena unor șantiere foarte mari. Investitori sunt Ministerul Apărării Naționale și Statele Unite ale Americii. Pe fondul ultimului anunț făcut de MApN, din care rezultă că vor fi cumpărate 36 de avioane F16 din Nirvegia și pe fondul pregătirilor intense de la Câmpia Turzii am aflat că acolo vor fi aceste avioane.
MApN a început în 2019, un amplu program de modernizare în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari.
Generalul Viorel Pană a făcut declarații despre acest proiect de modernizare
„Baza va arăta cu adevărat ca o Bază Aeriană la standarde NATO. Ea va răspunde în același timp și cerințelor de antrenament și pregătire a partenerilor americani. Din punctul nostru de vedere, asta înseamnă construcția unor noi facilități de comandă-control, clădiri de pregătire pentru escadrile, secții de pregătire armament, zone de serviciu de luptă, platforme pentru avioane”, a precizat generalul Viorel Pană, șeful Statului Major al Forţelor Aeriene, pentru TVR.
Potrivit șefului aviației militare, schimbările în Baza de la Câmpia Turzii ar trebui să se vadă în următorii 5 ani.
20 de avioane F16 vor fi aduse la Câmpia Turzii
Surse militare ne-au precizat că la baza de la Câmpia Turzii vor fi aduse două escadrile de aviație, compuse din avioane F16, cumpărate din Norvegia. Aceste avioane vor fi supuse unui program amplu de modernizare după care vor fi incluse în două flotile de aviație care vor funcționa la Câmpia Turzii.
”Se estimează în jur de 20 de avioane F16 care vor fi aduse din contractul norvegian. Restul vor fi duse la Fetești, în timp ce un alt număr vor fi utilizate pentru piese de schimb”, a spus un înalt militar român.
În august 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că un consorțiu format din firmele cu capital românesc Leviatan Design (lider de asociere), Ubitech Construcții și Petrodesign, plus Telekom Romania Communications, cărora li se adaugă 7 subcontractori și un număr de 4 terți susținători, și-a adjudecat contractul de proiectare și execuție a primei faze a proiectului MApN de extindere și modernizare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii, folosită de avioane multirol F-16 și de drone MQ-9 Reaper.
Prima fază a contractului a fost evaluată inițial la 564,6 milioane lei plus TVA, iar ulterior la 514,2 milioane plus TVA, fiind atribuită în cele din urmă, prin licitație, la prețul de aproape 493 milioane lei plus TVA.
Se construiesc hangare pentru avioane F16
În caietul de sarcini a investiției uriașe care se află în derulare la Câmpia Turzii se arată că vor fi construite hangare și centre de comandă.
„Investiția presupune realizarea unei noi infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici”, se arată în Caietului de Sarcini.
Tot din caietul de sarcini aflăm că baza va fi apărare de rachete antiaeriene. Am selectat mai jos câteva date interesant din caietul de sarcini care are caracter public.
Prin proiect se propune o clădire cu caracter multifuncțional fiind destinată asigurării în condiții optime a activităților de punct de comandă al escadrilei, de briefing și pregătire a misiunilor, de lucru curent, de servire a meselor și de odihnă.
– Hangar protejare aeronave
Prin proiect se propune realizarea unor hangare de protejare a avioanelor multirol. Fiecare hangar adăpostește câte un avion F16, mijloacele de deservire, echipamentele și sistemele de bord/navigare/lupta.
– Adăposturi aeronave zona organizare START
Prin proiect se propune realizarea de adăposturi temporare pentru pregătire curentă de zbor și asigurarea activităților de zbor în orice condiții.
– Atelier mentenanța sistem tren de aterizare
– Atelier depanare situații de urgența
– Atelier sistem armament
– Platforma mentenanța și refacere capacitate de zbor
– Platforma verificare sisteme armament și refacerea capacității de zbor
– Atelier avionică
– Magazie POL (Petroleum, Oils and Lubricants)
– Căi de rulare și platforme adiacente ( inclusiv accesele și platformele de staționare la atelierele de mentenanță)
– Platforme de parcare vehicule proprii
– Centrală termică
– Hangar mentenanță aeronave, spații de lucru personal, spații depozitare
OBIECTIVUL 3 – SECȚIE PREGĂTIRE RACHETE
Lasă un răspuns