Ne pregătim de război? Mai multe instituții din Cluj somate să întocmească lista cu bunurile rechiziționabile

Posted by

Mai multe instituții din Cluj au primit, în ultimele zile, adrese prin care sunt somate să întocmească liste cu bunurile rechiziționabile. Ne pregătim de război?

Indiferent că vorbim de mașini mici, remorci sau chiar autocamioane, toate aceste bunuri trebuie trecute pe listă.

Ne pregătim de război? Instituții publice din județul Cluj au fost somate să întocmească listele cu bunurile care pot fi rechiziționate.
Ne pregătim de război? Instituții publice din județul Cluj au fost somate să întocmească listele cu bunurile care pot fi rechiziționate.

Temeiul juridic în baza căruia se completează aceste liste este HG 219/2005. Respectiva Hotărâre se referă la rechizițiile de bunuri. Este cunoscut faptul că aceste rechiziții de bunuri se fac doar în caz de război.

”Centrele militare centralizează cererile de rechiziții de bunuri și prestări de servicii
în interes public ale unităților prevăzute, iar oficiile județene centralizează
cererile agențitlor economici, ale autorităților administrației publice, celorlalte
instituții publice și ale altor persoane juridice”, se arată în Hotărârea de Guvern.

NATO pe picior de război?

În ultimele săptămâni, lideri politici de prim rang din Europa au ieșit cu declarații publice, pe tema războiului din Ucraina.

Primul dintre ei a fost președintele Franței, Emmanuel Macron. Acesta a declarat public faptul că ”Rusia nu trebuie să învingă în acest război”.

„Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru? Putem noi să ne sustragem, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace ? Eu nu cred, şi prin urmare este un salt strategic la care am îndemnat şi pe care mi-l asum deplin”, a precizat Macron.

Pe de altă parte, Polonia a anunțat că va forma cea mai mare armată din Europa. Astfel, armata poloneză va avea efectiv de 300.000 de militari, inclusiv 187.000 de profesioniști.

De asemenea, Polonia va avea 1.600 de tancuri moderne, aproximativ 600 de obuziere și 500 de lansatoare de rachete capabile să lovească ținte de dimensiunea unui chioșc de ziare de la câteva sute de kilometri distanță.

Pe de altă parte, liderii polonezi au fost marți la Washington unde au discutat cu președintele SUA, Joe Biden, pe tema războiului.

Comunitatea de informaţii a SUA a avertizat într-un raport către Senatul american că „dinamica este pe cale să se schimbe din ce în ce mai mult în favoarea Moscovei”, în acest război în care Ucraina continuă deocamdată să fie privată de ajutorul Statelor Unite, din cauza blocajului politic din Congres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *