,

Nemții ne trimit ”sparangheliștii” acasă. Primul avion aterizează azi la Cluj

Posted by

Sătui de scandalurile intens mediatizate în care au intrat fără voia lor, nemții au decis repatrierea românilor care lucrează, sezonier, în agricultură.

Primul zbor de retur va avea loc în cursul zilei de azi, vineri, 22 mai 2020, și va ateriza pe Aeroportul Internațional Cluj. Un avion al companiei Corendon Airlines va ateriza în jurul 11 și va aduce acasă 117 muncitori români, care și-au încheiat mai repede contractele.

Potrivit unor informații oficiale, avionul vine de la Nurenberg. Legat de această zonă, în urmă cu o lună de zile societatea Germano-Română pentru Integrare și Migrație SGRIM e.V. a transmis o scrisoare deschisă secretarului de stat Ovidiu Burdușa pentru a-l informa de situația românilor plecați recent la muncă în Germania și îi cere să ia măsuri. ”Este vorba despre muncitorii sezonieri care au fost aduși în Germania cu avionul, ca să lucreze în agricultură. Între timp, cred că ați aflat din presă că unul din muncitori a murit în urma infecției cu virusul corona în landul Baden-Württemberg. Pe lângă aceasta, de câteva zile suntem sunați de unii muncitorii veniti la Nürnberg (landul Bavaria) care ne povestesc că regulile stabilite, nici măcar cele de igienă și distanțare socială, nu sunt respectate și că sunt obligați să muncească în condiții inumane, iar contractele încheiate sunt mai mult pro formă. Unii dintre muncitori nici măcar nu au văzut contractul de muncă!”, se arată în scrisoare deschisă.

Românii care au lucrat îmn agricultă, la fermele din zona Nurenberg s-au plâns de faptul că sunt concediați fără drept și aruncați, la propriu, cu bagaje cu tot, în stradă. ”Faptul că sunt concediați de pe o zi pe alta și că sunt aruncați, pur și simplu, pe stradă, depășește orice limită! Și aceasta în timpul pandemiei, când sunt restricțiile cunoscute!…Faptul că acești oameni au venit aici, chiar și pe timp de pandemie, nu e de condamnat, în condițiile în care în țară nu mai aveau din ce trăi, ci este revoltător că nu le sunt respectate drepturile și că sunt tratați precum sclavii. Consider că înțelegerea dintre părțile română și germană privind acest transport de muncitori ar fi trebuit să includă și un pachet de informații referitoare la drepturile lor și la date de contact ale celor mai apropiate consulate, pentru eventuale situații de urgență (accidente, decese s.a.), dar, în special, pentru faptul că ne aflăm în plină pandemie”, se mai arată în scrisoarea semnată de Sevghin Mayr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *