,

Nicula de la OPC Cluj conduce instituția deși apare în dosarul ”mafiei cărnii”. De ce niciun inspector OPC Cluj nu vede mizeria din alimentanția publică

Posted by

Vinerea trecută, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu a venit la Cluj și a condus personal o mega acțiune de control.

Rezultul: restaurante pline de mizerie și care nu respectă normele elementare de igienă. Nume mari din alimentația publică, precum KFC sau McDonald, din Iulius Mall și Vivo Center unde colcăia mizeria.

În urma acestui control, au fost aplicate 735.000 lei și a fost oprită temporar activitatea la 21 de agenți economici.

Rezultatul controlului l-a șocat pe Horia Constantinescu care a afirmat că unii inspectori OPC vin la muncă ca și când s-ar afla în vacanță.

„Pentru a putea pleca la un drum drept, trebuie să îți asumi greșelile din trecut. Constatăm că abordarea la nivelul județelor este diferită de la unul la celălalt. Sunt regiuni ce par în vacanță, în raport cu celelalte. Transmitem, astfel, un mesaj greșit operatorilor economici”, a declarat surprinzător președintele ANPC.

Șeful OPC Cluj pomenit în dosarul ”Mafia cărnii”

Dacă v-ați întrebat de ce nu merg bine lucrurile la Protecția Cosumatorilor Cluj, trebuie dat timpul înapoi cu opt ani.

În 20214, procurorii DIICOT au deschis un mare dosar penal, botezat ”mafia cărnii”, în care au fost arestați o serie de funcționari publici și patroni ai unei mari carmangerii, Bogdan Curticiu sau Sorin Seleșiu, de la Michelangelo SRL, din Cluj Napoca. Patronii firmei au fost acuzați de lucruri incredibile. Vindeau carne expirată și alterată la spitalele din CLuj Napoca sau la cantinele sociale. Deși neregulile erau evidente, nicio autoritate, fie OPC Clujsau DSV Cluj nu a văzut nimic în neregulă.

Referatul procurorilor DIICOT arată ”concubinajul suspect” dintre unul dintre asociaţii firmei Michelangelo, Bogdan-Radu Curticiu, şi Cristian-Vasile Nicula, nimeni altul decât comisarul șef de la Oficiul pentru Protecția Cosumatorului Cluj.

La vremea respectivă, despre Nicula, procurorii DIICOT spuneau că a primit produse de carmangerie pentru a interveni pe lângă un alt inspector OPC, Rodica Romonţi, din Bistriţa Năsăud, care descoperise nereguli într-un magazin al firmei.

Interceptările de la dosar: avertisment în loc de amendă

Pe 8 ianuarie 2014, Sorin Curticiu i-a transmis lui Nicula un SMS:

”Îţi zice ceva Romonţi Rodica din BN de la voi?”.

A doua zi, Nicula îl întreabă pe Curticiu:

”S-o dus fata ta acolo?”. Apoi i-a solicitat să-i dea 10 kilograme de carne: „…să-mi trimiţi un mesaj cu numărul fetei tale, că mă opresc la ea, că vreau să cumpăr 10 kg de carne de porc”.

A doua zi, Nora Păcurariu (n.n. omul lui Curticiu), trimisă la Năsăud să rezolve problema, l-a sunat pe Nicula.

”…m-am dus la ea (Rodica Romonţi – n.r.) în birou…şi o venit şi mi-o adus să semnez şi mi-o tăiat peste aia amendă, ştii, înştiinţarea de plată”.

În urma intervenţiei, Rodica Ramonţi a dat doar un avertisment firmei SC Michelangelo SRL.

Control cu telefon înainte

Cu privire la Olimpiu Mircea Lucaciu – angajat la Direcția de Sănătate Veterinară Cluj, anchetatorii spun că acesta, în calitate de inspector sanitar veterinar, la data de 12 martie, în ziua în care DIICOT a făcut percheziţiile în toată ţara, el a fost desemnat să efectueze verificări la depozitul firmei Michelangelo.

Înainte de a pleca în controlul ”inopinant”, în jurul orei 11.00, inspectorul l-a sunat pe Bogdan-Radu Curticiu, pe care l-a întrebat: ”Ai ceva probleme de care-ar trebui să ştim şi noi?”. Apoi, după ora 12.00, Lucaciu i-a comunicat: „Acum şi noi aşteptăm de la Autoritate şi să vedem ce tre’ să venim, ştii?”.

În timpul verificărilor, inspectorul i-a transmis lui Mircea-Rareş Trif, colaboratorul lui Curticiu, că urmează alte controale şi la magazinele societăţii. Acesta l-a sunat pe patronul Curticiu.

”Şi-o zis c-avem controale?… Da, da, da, mi-o zis LUCACIU, mi-o zis”, confirma Curticiu. Î

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *