,

Nivelul de alcoolemie care te poate aduce la închisoare sau cu dosar penal

Posted by

Nivelul de alcoolemie care te poate aduce la închisoare sau cu dosar penal. Șoferii trebuie să înțeleagă că nu trebuie să se urce la volan dacă sunt tentați să bea un pahar de alcool la o petrecere. Legile în România sunt foarte stricte și aspre, care te pot aduce după gratii.

Nivelul de alcoolemie care te poate aduce la închisoare
Nivelul de alcoolemie care te poate aduce la închisoare

Dacă veți fi prinși conducând băuți, puteți risca să rămâneți fără permis câteva luni sau puteți încasa o amendă drastică. De asemenea, puteți ajunge chiar și după gratii.

Care sunt nivelurile de alcoolemie

Dacă aparatul etilotest indică o valoare cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat este considerată o contravenție. În cazul în care alcoolemia va trece de 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.

Dacă șoferul în culpă refuză acest lucru el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau o amendă penală. Dacă este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere îi va fi anulat. Amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun dacă valoarea alcoolemiei în sânge depășește 0,8 mg/l.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

Cât durează să iasă alcoolul din organism

Experții britanici au calculat de câte ore este nevoie pentru ca o băutură să nu mai lase urme în organism. Indicat ar fi ca după o seară scăldată în băutură șoferii să aștepte 12 ore înainte de a se urca din nou la volan, pentru a fi siguri că tot  alcoolul s-a evaporat. Totuși, conform thesun.co.uk, nu durează chiar atât de mult, asta dacă te rezumi doar la un pahar.

Exemple clasice de luat în considerare

După un pahar de bere trebuie să aștepți minim trei ore şi jumătate ca alcoolul să se elimine.

Dacă bei un gin simplu sau a unui pahar de şampanie – două ore şi jumătate.

O vodka dublă, un cocktail sau un cidru – patru ore.

Un pahar de vin, de 250 de ml este eliminat complet în 3 ore și jumătate.

Dacă bei mai mult, nu trebuie să te urci la volan şi trebuie să dormi pentru a metaboliza alcoolul.

Contează și cât de repede îți bei paharul. De exemplu, o bere băută într-o oră este eliminată în circa 2 ore, dar băută în jumătate de oră, va fi eliminată în 6 ore. 

Astfel, dacă ești la o petrecere și ești tentat să iei și tu un pahar cu ceva, căci altfel parcă nu te distrezi, nu uita de variantele de bere sau cocktailuri fără alcool, care sunt la fel de bune.

Timpul în care poate fi detectată prezența alcoolului în organism:

Alcoolul în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore

Alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore

Alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore

Alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *