,

Noul regulament al trotinetelor electrice a intrat în vigoare la Cluj. Vezi unde nu ai voie să lași trotineta și cât e amenda?

Posted by

Noul regulament oficial privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca a intrat luni în vigoare, după ce a fost aprobat de consilierii locali în ședința de marți, 3 noiembrie.

Potrivit noului regulamentul, este interzisă amplasarea trotinetelor electrice operate de firme private pe trotuare cu lățimea mai mică de 2m, pe locurile de parcare, în zona stațiilor de autobuze și a standurilor de taxi, pe aliniamentele clădirilor sau gardurilor și pe trecerile de pietoni ori în intersecții.

La trotuarele cu lățimea de minim 2 m, amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice se face în dispunere paralelă cu bordura, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar, acolo unde aceștia există, cu condiția aplicării lățimii maxime de 0,5 m din lățimea trotuarului, în așa fel încât proiecția trotinetei electrice să fie exclusiv pe trotuar.

De asemenea, operatorul flotei are obligația să ridice în maxim 120 de minute trotinetele staționate pe locurile interzise, în caz contrar, acestea vor fi ridicate de către RADP, iar operatorul va fi amendat.

Prin regulament au fost stabilte, inclusiv, o serie de obligații în sarcina operatorilor de flote de trotinete electrice cu privire la asigurarea unor cerințe de calitate și siguranță în activitatea desfășurată, relația cu autoritatea publică locală și condițiile financiare. De exemplu, flota de trotinete trebuie să îndeplinească toate criteriile prevăzute în legislația aflată în vigoare privind buna circulație a acestora și operatorul este obligat să asigure accesul permanent Primăriei și Poliției la datele în timp real privind trotinetele aflate în circulație pe domeniul public, al celor implicate în evenimente de trafic, numărul de utilizatori pe zi/săptămână/lună și istoricul de circulație al trotinetelor.

Pentru nerespectarea prevederilor din regulament, operatorii pot încasa amenzi de până la 2.500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *