,

Nu se mai primesc donatori la centrele de transfuzii. Măsura care a dus la rezerve de sânge

Posted by

Multe Centre de Transfuzii din România au anunțat că nu mai primesc donatori, din cauza rezervelor mari de sânge, existente.

Centrul de Transfuzii Cluj
Centrul de Transfuzii Cluj

La centrul din Cluj, unde anul trecut era o criză acută de sânge și produse derivate, acum donatorii nu mai sunt primiți, decât dacă se programează înainte.

”Ca urmare a numărului foarte mare de donatori care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca în ultimele zile pentru donare de sânge, pentru buna organizarea a activității de recoltare vă comunicăm că începând cu data de 16 ianuarie 2024 accesul la donare va putea fi asigurat în baza unei programări”, susține un oficial.

Cei interesați se pot prezenta la CTS cu maxim 10-15 minute înainte de ora programării. Totodată, depășirea orei aferente programării cu mai mult de 30 minute va duce la anularea acesteia și atribuirea programării altui donator.

Cei care nu au programare pot avea noroc și pot fi preluați doar dacă există loc liber pentru ziua respectivă.

La Arad, donatorii nu mai sunt primiți

Centrul din Arad i-a anunțat deja pe donatorii de sânge cu grupa B să stea acasă și să nu se mai prezinte la centru, deoarece rezervele sunt foarte mari.

Mai sunt primiți doar donatorii cu grupe rare de sânge, dar și aceștia doar pe bazăde programare.

Situații similare sunt în foarte multe locuri din țară.

Bonurile de masă au fost majorate

Măsura care a dus la situația prezentă, a fost decizia Guvernului României de a majora de patru ori valoarea bonurilor de masă.

De la 67 de lei, la finalul anului trecut, acum valoarea bonurilor a crescut la 280 de lei.

Situația are și un revers, și anume ca donatorii să se prezinte foarte des la Centrele de Transfuzii și să își pună sănătatea în pericol.

”Măsura vine desigur la pachet cu o gramadă de potențiale riscuri asociate declarațiilor false, pe proprie răspundere, făcute de donatori. Pentru bani. Ca doar nimeni nu face analize de boli autoimune sau alergii de tot felul de exemplu. Ceea ce pune sub semnul întrebării calitatea și siguranța sângelui transfuzat. Pentru că da, în România nu se poate urmări sau monitoriza sângele de-a lungul procesului complet, nu exista așa zisul traceability, ca să poți identifica de la sfârșitul procesului – persoana transfuzată – până la început, la donator, problemele ce pot genera situații critice”, a scris clujean Dan Străjan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *