În Statutul PSD, se arată că alegerile pentru desemnarea președintelui organizației județene, au loc tot la patru ani.
La PSD CLuj, alegerile județene nu au mai fost organizate de mai bine de opt ani, în prezent organizația fiind condusă de interimarul Alexandru Cordoș.
Deși Statutul PSD constituie, practic, ”biblia” partidului, nimeni de la ”centru” nu se grăbește să aducă legalitatea la PSD Cluj.
Cordoș este pomenit în comunicatele DNA
Dincolo de faptul că la PSD Cluj nu se mai respectă propriul Statut, mai trebuie spus că Alexandru Cordoș, interimarul, a avut o perioadă în care a frecventat sediile DNA, în diferite anchete. În plus, soția lui, Mihaela, este condamnată definitiv pentru luare de mită.
Deși Cordoș preferă să uite aceste lucruri, bazele de date ale DNA există drept pentru care vă prezentăm informații uitate.
12 august 2014
La acel moment, DNA Cluj a descoperit că ofițerul de poliție judiciară din cadrul instituției, Valentin Tătar, condamnat între timp, era o ”cârtiță” pentru Alexandru Cordoș.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de: CORDOȘ ALEXANDRU, senator, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a făptuitorului.
În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2014, suspectul Cordoș Alexandru a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupție, într-un dosar penal, avertizându-le că le sunt interceptate convorbirile telefonice.
Aceste informații le-a aflat de la finul său, ofițerul de poliție judiciară Tătar Valentin care, la data faptelor, lucra în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj”.
23 aprilie 2015
La momentul respectiv, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
CORDOȘ MIHAIELA LUCIA, referent în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (26 acte materiale),
CORDOȘ ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale),
C.A. (anonimizat de noi – n.n.), cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (3 acte materiale).
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În intervalul noiembrie 2014 – prezent (n.n. – 23 aprilie 2015, suspecta Cordoș Mihaiela Lucia a pretins de la mai multe persoane foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 – 10.000 lei, pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său, Cordoș Alexandru, o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să obțină cumpărătorilor de influență posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.
23 iunie 2015
După doar două luni, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu a inculpatei CORDOȘ MIHAIELA LUCIA, referent în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– două infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată (25 acte materiale)
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că soția lui Cordoș a primit mită de mai multe ori de la diferite persoane.
”În cursul anului 2010, inculpata Cordoș Mihaiela Lucia a primit de la o persoană suma de 500 euro pentru ca, prin influența pe care a pretins că o are asupra membrilor comisiilor de corectare/evaluare la concursurile pentru ocuparea posturilor în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, să intervină pe lângă aceștia în scopul obținerii, pentru respectiva persoană, a unui post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată”.
”De asemenea, în intervalul 2013 – prezent, inculpata Cordoș Mihaiela Lucia a pretins și a primit de la mai multe persoane, foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 – 10.000 lei, pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său, Cordoș Alexandru, o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să le obțină cumpărătorilor de influență posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.
24 iunie 2015
DNA Cluj anunță că a încheiat acorduri de vinovăție cu 24 de persoane, care i-au dat mită lui Mihaela Cordoș.
Tot în acest comunicat de presă, este pomenit din nou numele lui Alexandru Cordoș.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
”În intervalul 2013 – prezent, inculpata Cordoș Mihaiela Lucia, referent în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, a pretins și a primit direct sau prin intermediul inculpatei Harmath Claudia Cristina, de la persoanele mai sus menționate, foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 – 10.000 lei, pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său, Cordoș Alexandru o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să le obțină cumpărătorilor de influență posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.”, se arată în comunicatul DNA.
17 iulie 2015
DNA anunță extinderea urmăririi penale împotriva lui Alexandru Cordoș, acuzat de trafic de influență în formă continuată.
CORDOȘ ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată,
MUREȘAN DORIN DUMITRU, administrator al unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– cumpărare de influență, în formă continuată,
– evaziune fiscală.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 – 2015, Cordoș Alexandru, în calitate de senator în Parlamentul României, în schimbul unor foloase necuvenite a pretins față de suspectul Mureșan Dorin Dumitru că are influență asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieș și Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) și că va interveni pe lângă aceștia pentru câștigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziție publică organizate având ca obiect închirierea de utilaje.
Influența pe care suspectul Cordoș Alexandru a pretins că o are pe lângă persoanele respective a fost una reală, firmele respective câștigând procedurile de achiziție publică organizate de SISETN și Compania de Apă Arieș.
Pentru „sprijinul” acordat, suspectul Mureșan Dorin Dumitru i-a remis în repetate rânduri suspectului Cordoș Alexandru, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent.
Pentru disimularea provenienței reale a unei părți din banii remiși cu titlul de foloase necuvenite, omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale pe o rudă a suspectului Cordoș Alexandru, începând cu data de 19.11.2013, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 lei.
Probele administrate în cauză au relevat faptul că respectiva persoană nu a prestat până în prezent niciun fel de activitate în interesul societății comerciale angajatoare.
În cursul anului 2014, una din firmele administrate de suspectul Mureșan Dorin Dumitru a desfășurat operațiuni comerciale cu alte societăți comerciale, privind printre altele și închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligațiilor legale prin evidențierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, înregistrând achiziții fictive, în scopul obținerii de deduceri fiscale ilegale.
Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului de către firma administrată de suspectul Mureșan Dorin Dumitru, este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei și impozit pe profit 95.330 lei.