Nuntă de gabori. Mireasa nu pare să aibă mai mult de 16 ani

Posted by

O filmare cu o nuntă de gabori, cel mai probabil originari din județul Mureș, a fost postată pe o rețea de socializare. Nuntă de gabori.

Nunta de gabori pare că păstrează toate tradițiile acestei etnii. Bărbații cântă și în limba maghiară.

Nuntă de gabori
Nuntă de gabori

Mireasa, foarte tânără, este încojurată în prima fază de femeile mai bătrâne. I se pun în păr funde roșii, după care, pe cap, o năframă.

Apoi, cei mai importanți bărbați care participă la nuntă, dansează în fața tinerei mirese.

Cei care au privit imaginile au observat un amănunt. Mireasa plângea. Unii dintre internauți au comentat că lacrimile sunt de emoție.

Alții, au fost de părere că în această etnie fetele se mărită de foarte tinere. În plus, că mariajele sunt negociate încă de când mirii au vârste foarte mici, de maxim cinci ani.

România țara cu cele mai multe mame minore. Nuntă de gabori

Peste 7.000 de mame minore erau înregistrate în România în 2022. Cele mai multe dintre acestea, peste 400, fiind în judeţul Mureş, relevă documente al autorităților de la București.

Potrivit acestor surse oficiale, numărul acestora a fost cu 4,40% mai mic faţă de cel din 2021.

Date ale Institutului Naţional de Statistică indică faptul că, în 2021, aproape o treime dintre mamele minore din statele UE erau din România.

Cele mai numeroase erau în judeţul Mureş – 465, urmat de Bihor – 341, Braşov – 332, Dolj – 332. Bacău – 282.

Judeţele Argeş, Bacău, Călăraşi Constanţa, Iaşi şi Sibiu consemnează un număr al mamelor minore cuprins între 200 şi 300 fiecare, în timp ce în judeţele Alba, Arad, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea, acest număr se situează între 100 şi 200.

La polul opus, în acest top s-a situat județul Gorj, unde în anul 2022, s-au înregistrat doar 57 de minore care au dat naștere unor copii sănătoși.

Legea din România, obligă fiecare maternitate să anunțe orice naștere la Registrul de Stare Civilă.

Imaginile au fost postate pe o rețea de socializare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *