O clujeancă se judecă pentru a fi recunoscut ca bărbat

Posted by

Arian Mirzarafie-Ahi s-a născut la Cluj Napoca, unde a trăit alături de familia ei, timp de 16 ani. După ce a emigrat în Marea Britanie, unde a primit și cetățenia britanică, Arian s-a declarat persoană transgender și le-a cerut autorităților de acolo să îi recunoască identitatea de gen, ca bărbat.

Arian Mirzarafie-Ahi
Arian Mirzarafie-Ahi. Sursa foto: facebook / Arian Mirzarafie-Ahi

Pe teritoriul Regatului Unit, Arian Mirzarafie-Ahi a cerut autorităților să fie recunoscut ca bărbat, fapt ce s-a și întâmlat în documentele de identitate. Între timp, după Brexit, Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, iar actele lui Arian Mirzarafie-Ahi nu mai sunt recunoscute și pe teritoriul blocului comunitar.

Din acest motiv, a povestit Arian Mirzarafie-Ahi, originar din Cluj, a fost nevoit să dea în judecată Direcția pentru Evidența Persoanelor și Primăria Cluj Napoca pentru că au refuzat să-i treacă în documentele româneșți, sexul, prenumele și CNP-ul în acord cu identitatea lui, de bărbat, și nu de femeie, așa cum rezultă din actele lui.

„M-am întors din Cluj la aeroport s-a uitat la buletin și mi-a cerut să mă întorc să mă vadă și din profil. M-a întrebat dacă vreau să-mi fac operații sau alte chestii a fost un moment de circ. Când mi-a dat înapoi buletinul, am trecut de graniță fără demnitate”, a spus Arian Mirzarafie-Ahi, potrivit asociației Accept.

Proces la Curtea Europeană de Justiție

Problemele lui Arian Mirzarafie-Ahi au început odată cu ieșirea oficială a Marii Britanii, din UE.

A urmat un proces, în care clujeanul a cerut să fie recunoscut oficial ca bărbat.

În schimb, judecătorii români au decis să suspende procesul și au sesizat Curtea de Justiție de la Luxemburg, cu două chestiuni de interpretare a legii.

Prima întrebare a fost dacă Arian beneficiază de drepturile cetățenilor europeni ținând cont de ieșirea Marii Britanii din UE. A doua chestiune se referă la reluarea procesului derulat în Marea Britanie, unde Arian a câștigat dreptul de a se declara bărbat, și nu femeie.

„Cazul nostru e despre a-ți prezenta un document corespunzător. Pro au argumentat Comisia Europeană, Germania, Olanda, chiar și Polonia și guvernul Greciei, dar în scris”, a comentat avocata Iustina Ionescu, pentru știrileprotv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *