, , ,

Oficialii maghiari visează încă la o Ungarie Mare. Ce a declarat un ministru de la Budapesta este scandalos

Posted by

În data de 4 iunie se sărbătorește Pacea de la Trianon, unde a fost semnat tratatul cu același nume, care s-a semnat în 1920. Cu acest prilej, puterile câștigătoare din primul război mondial au recunoscut Transilvania, drept pământ românesc.

În cei 103 ani care au trecut de atunci, autoritățile maghiare nu s-au putut obișnui cu realitatea istorică actuală, și visează la o Ungarie Mare, care să îi cuprindă între hotare pe toți ungurii, indiferent unde locuiesc aceștia, Transilvania, Transcarpatia – Ucraina, Slovacia sau Serbie.

Acest lucru este dovedit de declarațiile făcute de Peter Szilagyi, sâmbătă, la Porva, județul Veszprem, Ungaria. Oficialul este secretarul de stat adjunct pentru politică națională din cadrul Cancelariei primului-ministru.

Peter Szilagyi a subliniat, cu ocazia ceremoniei inauguare a Podului Unității, că după ”dictatul de pace de la Trianon”, maghiarii au fost animați de speranța că ”limba noastră maternă, tradițiile și cultura noastră nu vor fi doar parte a memoriei, ci vor deveni o realitate a vieții de zi cu zi”.

”Guvernul ungar a lucrat din 2010 pentru a îndeplini această speranță. În acest spirit, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a Ungariei de drept public.
Obiectivul guvernului este de a le permite maghiarilor care trăiesc în străinătate să prospere în țara lor natală și de a consolida identitatea maghiară a comunităților lor”, a declarat Peter Szilagyi.

Doliu pentru națiunea maghiară după Trianon

Oficialul maghiar a reamintit că la 4 iunie 1920, zeci de mii de persoane îmbrăcate în doliu s-au adunat la Budapesta. Clopotele au bătut, alarmele din fabrici au sunat, iar traficul a fost oprit. Mai mult de trei milioane de maghiari erau blocați în afara granițelor țării lor, așa cum hotărâseră Marile Puteri.

Secretarul de stat adjunct a declarat că decizia a fost luată în urmă cu 13 ani, ”nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri”.

”Am decis să începem reunificarea națiunii, iar maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii. Nu vom permite granițelor naționale să ne despartă de compatrioții noștri. Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii”, a spus el.

Datorită sprijinului rețelei de instituții de învățământ maghiare din străinătate, 300.000 de copii, pot beneficia anual, de un învățământ de calitate în limba maternă în Bazinul Carpatic și în întreaga lume, a subliniat el.

El a subliniat că guvernul oferă, de asemenea, sprijin pentru elevii care frecventează școlile publice din Ungaria, astfel încât aceștia să poată vizita cel puțin o dată zonele locuite de maghiari din țările vecine.

”Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare a responsabilității noastre față de maghiarii care trăiesc dincolo de granițele noastre. Maghiarii au trecut testul timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată”, a mai comentat Peter Szilagyi, citat de Hirado.

Podul unității este doar o glumă bună

Ceea ce au inaugurat ungurii la Vesprem este de fapt un pod pietonal, care leagă o insulă din mijlocul unui lac de maluri.

În afara unei investiții inutile, acest pod nu are nicio utilitate practică pentru maghiarii de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *