Directorul executiv al producătorului clujean de medicamente Terapia, Dragoș Damian, a comentat investiția anunțată cu mare fast în judetul Bihor, care „beneficiază de ajutor de stat, a băgat spaima în marii angajatorii industriali din județ dar și din Arad și Timiș, care se tem că li se vor fura angajații”.
Redăm opinia lui Dragoș Damian
„Deficitul de forţă de muncă în aglomerările industriale este dramatic.
Angajatorii de acolo sunt deja îngrijorați de construcția celor două fabrici mamut de la Debrecen – reprezentanții uneia dintre acestea au și declarat că vor angaja ingineri români. Tot flancul de vest al României este deja afectat de o gravă penurie de personal, astfel încât cele 540 de locuri noi de muncă din Bihor nu vor fi noi în sensul propriu pentru că mai mult ca sigur vor fi ocupate prin furtul angajaților de la operatorii industriali existenți.
O altă investiție industrială care beneficiaza de ajutor de stat, din judetul Cluj de data asta, recrutează în corpore personal calificat din Târgu Mureș și Cluj-Napoca, lăsând un domeniu strategic fără angajați critici și riscând să creeze grave discontinuități în aprovizionare. Și aici, estimatul de 375 de angajați nu sunt job-uri noi, este personal calificat furat de la alte fabrici, care vor avea de suferit.
Cazuri similare sunt de așteptat și în alte centre puternic industrializate, Sibiu, Brasov, Iași, Constanța și desigur, București, unde se anunță alte investiții în industria de prelucrare. Deficitul forței de muncă industriale este atât de grav încât angajatorii aduc salariații și de la 150 de km departare pentru a ocupa posturile vacante, instruindu-i în permanență, pe bani mulți, pentru că nu sunt pregătiți de sistemul de educație nici profesional, nici vocațional.
În industria de prelucrare nu va funcționa soluția cu muncitori asiatici necalificați, pentru că procesele și sistemele sunt complicate, procedurile sunt deseori în limba engleză, echipamentele numerice sunt sofisticate iar regulile de EHS – mediu, sănătate și siguranță în munca – foarte stricte.
Nu înțelegeți greșit. Cele două investiții date ca exemplu și toate celelalte care vor veni sunt extrem de importante pentru România, deficitul record de balanță comercială din 2022, de peste 30 miliarde Euro, este un strigăt al economiei pentru fabrici noi – iar pentru asta schemele de ajutor de stat 807/2014 și 959/2022 sunt extrem de utile.
Însă ne mintim. Asta pentru că orice fabrică nou construită va închide una deja existentă, în condițiile a) deficitului de forță de muncă și a unei fluctuații în 2022, un alt record, de 30% în fabricile existente, b) lipsei unui plan real de conectare a sistemului de învățământ la necesarul profesiilor din fabricile care se vor construi și c) aversiunii tinerei generații față de munca fizică, rezultatul clișeelor „Dorel” din cultura pop”.
Lasă un răspuns