ORA DE IARNĂ 2023. În noaptea de sâmbătă spre duminică se dau ceasurile cu o oră înapoi. Află cum ne afectează această trecere

Posted by

În noaptea de sâmbătă spre duminică România trece la ora de iarnă, fiind considerată cea mai lungă noapte din an, cu 25 de ore, în loc de 24.

Trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din octombrie, ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între 28 și 29 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Chiar dacă în noaptea în care se face trecerea la ora de iarnă dormim cu o oră mai mult, efectele acestei schimbări pot fi și neplăcute în multe cazuri. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală. Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte. Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă. Descoperă și ce provoacă alergiile de toamnă.

Cum poți evita să fii afectat de schimbarea orei

Cum ora de iarnă poate afecta ritmul circadian, oamenii pot întâmpina pentru o perioadă mai lungă probleme în a-şi adapta orele de trezire. Trecerea la ora de iarnă poate fi o oportunitate de a îţi îmbunătăți obiceiurile de somn și de a te odihni suficient în fiecare noapte. Pentru ca schimbarea orei să te influenţeze cât mai puţin, medicii sugerează să dai înapoi toate ceasurile din casă în seara dinaintea schimbării orei. În acest fel, când te vei trezi a doua zi, adaptarea la noua oră deja începe. Pe măsură ce te adaptezi la schimbarea orei, ai putea fi tentat să dormi până târziu în weekend, dar fă tot posibilul să îţi respecți cât mai bine programul obișnuit de somn. Nu folosi ora în plus de somn ca scuză pentru a sta treaz mai târziu.

Mergi la culcare sâmbătă la aceeași oră ca de obicei, pentru a-ţi menține ciclul regulat de somn-veghe. După schimbarea orei, încearcă să te culci şi să te trezeşti la aceleași ore în fiecare zi pentru a-ţi reseta ritmul circadian al organismului. Odată ce vei intra într-un tipar constant, corpul se va alinia cu programul tău și va recunoaște în mod natural când este timpul să te trezeşti sau să te culci.

Deschide jaluzelele duminică dimineața și întâmpină razele strălucitoare ale soarelui. Sfârșitul orei de vară împinge înapoi răsăritul soarelui cu o oră, astfel că lumina dimineții va ajunge la tine mai devreme. Soarele este regulatorul naturii și ne menține ritmul circadian în funcțiune. Pe lângă faptul că funcționează ca un ceas natural, soarele este, de asemenea, un bun stimulent pe măsură ce zilele se scurtează. Un studiu a constatat că expunerea la lumina dimineții este cel mai eficient tratament pentru a ne binedispune în fața efectelor iernii, cum ar fi tulburările afective sezoniere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *