La toate benzinăriile din Cluj Napoca s-au format cozi de mașini, care se întind pe sute de metri. Clujenii se tem că prețul carburanților va sări brusc la zece lei, drept pentru care s-au gândit să facă plinurile la mașini.
În mai toate benzinăriile se pot vedea oameni care încarcă carburanțiîn canistre, cererea fiind una foarte mare.
Specialiștii atrag atenția că aceasta panică este una nemotivată, România fiind în prezent în afara de orice pericol de război. Mai mult, economiștii atrag atenția că acest episod de panică va trece iar oamenii vor putea vedea că s-au agitat degeaba, că prețul la carburanți nu a crescut, la nivelul cum s-a zvonit. De asemenea, după câteva zile acest episod de panică va trece iar viața va reveni la normalul din aceste zile.
Întreaga situație economică mondială este dată peste cap de Rusia care a decis să atace Ucraina. Atacul merge prost, Rusia fiind în pragul falimentului din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, USA, Candada și Australia.
Rusia se prăbușește
Agenția de rating Fitch a anunțat Rusia va intra în incapacitate de plată la mijlocul lunii viitoare, retrogradând economia acestei țări cu 6 trepte, până la categoria “Junk” (“Gunoi”), scrie Daily Mail. Pe măsură ce sancțiunile economice impuse de Occident sugrumă țara, rezervele valutare se epuizează rapid, îngreunând situația lui Putin, a cărui armată de invazie nu dă semne că ar fi capabilă să obțină o victorie rapidă în Ucraina.
Toți indicatorii economici ai Rusiei sunt într-un picaj istoric. Dolarul se schimba în 24 februarie, atunci când a început invazia Ucrainei, cu 84 de ruble. În dimineața zilei de miercuri, 9 martie, adică după doar două săptămâni, dolarul este egal cu 133 de ruble. Așadar, s-a înregistrat o devalorizare de peste 60%!
Decizia SUA și a Marii Britanii de a opri importurile de gaz și petrol din Rusia, luată miercuri, este o nouă lovitură suplimentară care nu face decât să reducă și mai mult veniturile Guvernului de la Moscova, confruntat deja cu numeroase sancțiuni economice și financiare. În acest moment, rușii caută cu disperare clienți pentru petrolul lor, pe care-l vând cu discount de 20% față de prețul pieței, dar nici așa nu reușesc să găsească companii sau state interesate.
Lasă un răspuns